Kebab-Høyre frir igjen

For å gjøre seg mer spiselige for våre nye stemmeberettigede landsmenn, innkalte Høyre i dag til møte i Norges mest fargerike bydel. Men ikke alle Tøyen-beboerne regner valgflesket som god halal. Se video med Foss og Tøyen-folka!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tore Holmsen (53) lar seg ikke friste av finanspolitikken.

- Etter hva jeg har sett av tabeller, vil jeg få et skattelette på 300 kroner og reduserte trygdeinntekter med 23 000 kroner. Så det høres ikke ut som om det blir Høyre i år, sier Holmsen.

Gudrun Olsen (92) gir følgende karakteristikk:

- Høyre har en tendens til å holde seg med de store og glemme grasrota.

Se video med Tøyen-folka og deres syn på Høyre.

Per-Kristian Foss ser gjerne at flere innvandrere velger blått, men fastholder at stemmefiske blant innvandrerne ikke er den eneste motivasjonen.

- Innvandrere er borgere og velgere som andre, men valgdeltakelsen er noe lavere. Derfor henvender vi oss direkte til dem for å få flere til å avgi stemme. Det ligger også i Høyres verdisyn at vi har respekt for minoriteter, sier Foss.

Se video-intervjuet med Per-Kristian Foss som selv vokste opp på Tøyen.

KLAR FOR VALGKAMP: Først skal folket vinnes, så er Høyre villige til å prate regjering med (nesten) hvem det skulle være.
KLAR FOR VALGKAMP: Først skal folket vinnes, så er Høyre villige til å prate regjering med (nesten) hvem det skulle være. Vis mer

Kumulerer innvandrere til topps

Innvandrer-frieriet som Høyre og flere andre partier startet med i 1999, er noe helt nytt, hevder statsviterne Tor Bjørklund og Karl-Eirik Kval. De lagde rapporten «Innvandrere og lokalvalget 1999» hvor de viser hvordan bosettingsmønstret gir innvandrerne økt innflytelse.

Mens ikke-vestlige innvandrere utgjør 2,9 prosent av landets stemmeberettigede, utgjør de 9,2 prosent av oslostemmene - et tall som vil stige i årene framover. Ingen partier i hovedstaden har råd til å overse en så stor velgergruppe.

- I Oslo er norsk-pakistanske politikere overrepresentert i bystyret fordi innvandrergrupper er ivrige på å rette valglister, sier Bjørklund til NTB.

Populær Pakistan-støtte

Det ble svært godt mottatt i det norsk-pakistanske miljøet at Høyre gikk imot at India skal få plass i FNs sikkerhetsråd - i motsetning til APs standpunkt. Like populært var det ikke da Høyre-byrådet økte SFO-prisene slik at flere fattige innvandrerfamilier ikke hadde råd til å ha barna sine der.

Tilsvarende upopulært var det at språkkurs for innvandrerkvinner måtte legges ned på grunn av pengemangel. Høyres forslag om bistandskutt lukter heller ikke som spiselig valgflesk for mange innvandrere.

SKINNER MED SOLA: Det er godt å være Jan Petersen og Per-Kristian Foss for tida. På Tøyen var det bare sola som var blidere.Alle foto: MADS LARSEN
KLAR FOR VALGKAMP: Først skal folket vinnes, så er Høyre villige til å prate regjering med (nesten) hvem det skulle være.