- HELT NYTT:  Definisjonen på vold i Asker og Bærum tingrett i dag var helt ny for drapstiltaltes forsvarer, advokat Trygve Staff.  FOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET.
- HELT NYTT: Definisjonen på vold i Asker og Bærum tingrett i dag var helt ny for drapstiltaltes forsvarer, advokat Trygve Staff. FOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET.Vis mer

- Kebabkasting er vold

Noe sånt har advokat Trygve Staff aldri hørt etter 20 år i retten. Sammenstøt med rettspsykiater i Marit-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Andre dag av rettssaken mot 23-åringen som er tiltalt for drapet på sin ekssamboer Marit Randsted Andreassen (20) i Asker i vinter munnet ut i heftig replikkveksling om hva som ligger i begrepet vold.  

Der sto jusens talsmenn og psykiatriens tolker like langt fra hverandre som motpolene i Harald Eias omdiskuterte tv-serie "Hjernevask".

-  Å smøre kebab i noens ansikt er vold i psykiatriens terminologi, understreket rettspsykiater Synne Sørheim i en spørsmålsrunde etter at hun hadde lagt fram den rettspsykiatriske vurderingen av tiltalte. 

Hovedkonklusjonen er at tiltalte ikke var psykotisk eller bevisstløs da han drepte ekskjæresten. Men de sakkyndige konkluderer også med at 23-åringen har psykopatiske trekk og at det er svært høy risiko for gjentatte voldshandlinger.  

Derfor ba forsvareren, advokat Trygve Staff, om en presisering av hva «kebabvold» innebærer i psykiatriens verden.  

Tidligere på dagen svarte hovedetterforskeren «nei» på Staffs spørsmål om tiltalte er en voldsmann slik politiet kjenner han. Andre forklaringer i retten viste at tiltalte bare hadde gått fysisk til angrepet på kjæresten en gang før hun ble drept. Da hadde han kastet kebab på henne i sinne.  

- Aldri hørt etter 40 - 50 drap - En slik definisjon av vold har jeg aldri hørt etter 20 år i bransjen og 40-50 drap, repliserte advokat Staff.   Rettspsykiater Sørheim nevnte rop, skrik og kasting av stoler som andre eksempler på vold.  

- Er det også vold å kaste en gjenstand mot noen uten å treffe, ville Staff vite. 

 BARE SPISE - IKKE KASTE:  Den rettspsykiatriske definisjonen av kebab-kasting skapte høy temperatur i Asker og Bærum tingrett i ettermiddag. ILLUSTRASJONSFOTO: LARS MYHREN  HOLAND/DAGBLADET.
BARE SPISE - IKKE KASTE: Den rettspsykiatriske definisjonen av kebab-kasting skapte høy temperatur i Asker og Bærum tingrett i ettermiddag. ILLUSTRASJONSFOTO: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET. Vis mer

- Å kaste en gjenstand etter en annen er definitivt vold selv om den ikke treffer, men hvis det er fare for at den gjør skade, forklarte Sørheim.  

Da kastet også rettens administrator, dommer Tor Gjone, seg inn i replikkvekslingene.  

- Det er ikke kebab-kasting vi  mener som vold i denne sammenhengen, sa den  erfarne dommeren.  

Rabatt fra Riksadvokaten Aktor, statsadvokat Lars Erik Alfheim pirket bort i behovet for forvaringsstraff etter at den rettspsykiatriske vurderingen var lagt fram.   Men Synne Sørheim understreket at de sakkyndige overhodet ikke hadde vurdert spørsmål om forvaring i sin utredning.   23-åringen er tiltalt for overlagt drap med en øvre straff på 18 år.  

Etter det Dagbladet forstår hadde statsadvokaten innstilt på 20 års strafferamme. Men Riksadvokaten ga en «rabatt» på tre år i forhold til lovens strengeste fengselsstraff på 21 år.  

Prosedyren blir holdt onsdag, og dommen kommer i begynnelsen av neste uke.

 VOLD OG KASTING:  Rettspsykiater Synne Sørheim måtte avklare voldsbegrepet i tingretten i dag. ARKIVFOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET.
VOLD OG KASTING: Rettspsykiater Synne Sørheim måtte avklare voldsbegrepet i tingretten i dag. ARKIVFOTO: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET. Vis mer