Keiko er død

Verdens eneste spekkhogger-superstjerne, Keiko fra «Free Willy»-filmene, døde ved femtiden i går ettermiddag i Taknesfjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 10.6 meter lange og 6 tonn tunge spekkhoggeren ble 27 år gammel, og døde etter en plutselig forkjølelse ved fem-tiden i går ettermiddag.

Dane Richards, som har fulgt Keiko, sier spekkoggeren døde etter kort tids sykdom.

- Vi merket at han manglet apetitt og var sløv. Han hadde det åpenbart ikke bra. Vi forsøkte med antibiotika, men det var ingenting vi kunne gjøre, sier han.

Ville spekkhoggere har en gjennomsnittsalder på 35 år.

Den heldige

Keiko, som betyr «Den heldige» på japansk ble superstjerne igjennom de tre «Free Willy»-filmene fra 90-tallet. I filmene befrir en gutt spekkhoggeren fra fangenskap, og hjelper ham ut i det store havet.

Etter filmene ble det igangsatt en kampanje for å sette Keiko fri på ordentlig.

20 millioner dollar ble samlet inn til «the Free Willy Foundation» i San Fransisco, og arbeidet med å få spekkhoggeren tilbake til naturen kunne begynne.

Tilbake til Island

Keiko ble fanget i nærheten av Island i 1979, og solgt til akvarie-industrien. Arbeidet for å få ham tilbake til naturen startet i 1993, da Keiko var atraksjon i et akvarium i Mexico City.

Først ble Keiko rehabiliteert i Oregon Coast Aquarium. I 1998 ble han fløyet til Island, der han først ble fanget.

Der ble han del av et spesialsydd program som kostet 500.000 dollar i måneden. Keiko skulle lære å fange fisk.

Rett til Norge

Keiko ble sluppet ut i islandsk farvann juli 2002, og svømte direkte mot Norge. Den 140 mil lange turen tok ham først til bygda Halsa i Nordmøre, der han dukket opp i September 2002.

Gjesten ble raskt populær. Han lot nysgjerrige leke med ham og klatre på ham. Aktiviteten rundt Keiko ble snart så stor at dyrevernsmyndighetene oppfordret folk til å la ham være i fred.

Senere ble Keiko geleidet til Taknesfjorden, også denne i Halsa kommune, til det passerne håpet var fredeligere omgivelser.

Keiko vente seg nok aldri helt til det ville livet. Og han beholdt grepet på publikum til siste slutt. Senest i sommer var verdenspressen, med CNN i spissen, i Halsa for å følge spekkhoggerens utvikling.

STOR SJARMØR: Spekkhogger-superstjernen Keiko ble 27 år gammel. Nå forsøker Keiko-entusiastene å begrave Keiko på land - i Norge.