Keiko er forkjølet

Keiko er forkjølet. Det viser resultatene av gårsdagens blodprøve. Nå settes kjendishvalen på penicillinkur, og ikke nok med det: Han skal tvangsfores, og tvinges til å svømme igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blodprøven som i all hemmelighet ble tatt av Keiko grytidlig i går morges, ble analysert ved Kristiansund sykehus.

Resultatene ble deretter oversendt veterinæren Lenny Cornell i San Diego. Cornell har 30 års erfaring med spekkhoggere, og har jobbet med Keiko de siste seks åra.

Cornell konkluderte med at Keiko har forhøyede verdier av hvite blodlegemer, noe som kan indikere to ting:

  • At Keiko er stresset.
  • At Keiko er forkjølet.

100 kilo sild

Det var den lokale dyrevernsnemnda som forlangte at det skulle tas blodprøve av Keiko.

- Han er vårt ansvar, og vi ønsket i samarbeid med veterinæren i USA å sjekke tilstanden. Det ble tatt to blodprøver. Begge viste forhøyede verdier av hvite blodlegemer. Det kan godt være at han er forkjølet, men det kan like gjerne være stresset som har ført til økningen, sier dyrevernsleder Tore Brevik til Dagbladet.

Nå skal Keiko tvangsftres for å se om det kan hjelpe ham til å oppføre seg mer naturlig.

Keiko-vokter Colin Baird starter i dag tvangsftringen av Keiko, i samråd med den amerikanske veterinæren og dyrevernsnemnda.

Hver dag skal det seks tonn tunge pattedyret stappes med 100 kilo sild og makrell.

- Planen er å bruke maten som lokkemiddel for å få Keiko til å bevege seg. Det er jo et fullstendig unaturlig beteende for en spekkhogger å bare ligge og vake i vannskorpa. Han må svømme, sier dyrevernsleder Brevik.

Lokkes med mat

Derfor skal Baird kjøre foran Keiko og slenge ut go'biter. Planen er at dette skal få kjendishvalen til å bevege seg rundt i fjorden, noen han ikke har gjort de siste dagene.

- Jeg understreker at det bare er vår organiserte ftring som skal foregå. Det er fortsatt strengt forbudt for folk å kaste mat til Keiko, sier Brevik.

Inni silda og makrellen legger vokterne penicillintabletter som skal få den forkjølte norgesvennen pigg igjen.

- Det kan godt tenkes Keiko blir frisk igjen. Men selve prosjektet - å gjøre Keiko vill - mener jeg er dømt til å mislykkes. Keiko er altfor glad i mennesker, mener dyrevernsleder Brevik.

Colin Baird understreker at Keiko er i godt hold og at blodprøven - med unntak for de hvite blodlegemene - viser at ingenting alvorlig feiler Keiko. Han er bortimot frisk - som en fisk.

  • I går skal så mange som 2000 nysgjerrige ha (h)valfartet til Skålvikfjorden. - Alle oppførte seg eksemplarisk. Ingen prøvde å nærme seg Keiko, sier Colin Baird.

Dessverre forholdt Keiko seg like passiv i går som dagen før. Han har imidlertid et høyere aktivitetsnivå om kvelden, når ingen ser ham.