Keiko får minnesmerke

I ly av nattemørket ble filmikonet Keiko gravlagt i fjøra i Taknesbukta natt til i går. Kjendishvalen får antakelig sitt eget minnesmerke på grava.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): - En kan si det slik at bare de aller nærmeste var til stede og at begravelsen fant sted i stillhet, sier kulturkonsulent i Halsa kommune, Lars Olav Lillebø. Selv om Lillebø trakk på smilebåndet, ligger det også alvor bak.

Keiko-sorg på Halsa

Sikre på at det ikke var nysgjerrige tilskuere eller noen journalist i mils omkrets, bisatte de kadaveret like ved fjøra på Taknes natt til i går, stedet der Keiko det siste året har oppholdt seg. Kadaveret bar preg av å ha vært død siden fredag ettermiddag.

- Det var Free Willy-stiftelsen som ønsket at Keiko skulle bevares i folks bevissthet som han var og ikke bli avbildet som kadaver. Det var også begynt å komme litt lukt, sier Lillebø.

Halsa-folket sørger over hvalen. En hel sommer fikk de ta imot busser med Keiko-turister. Bygdefolket laget T-skjorter og kaffekrus med Keiko, og kommunen markedsførte seg med slagordet «Gjør som Keiko, velg Halsa». Den økte tilflyttingen til Halsa fikk Keiko æren for.

Får minnesmerke?

Nå er turistattraksjonen død og debatten om et minnesmerke har startet. Stor motstand mot det er det ikke i nordmørsbygda.

- Vi har lett for å bli enige i Halsa. Nå ser det ut til at ordføreren alt i dag vil ta opp saken i formannskapet, men om det legges så mye penger i det vet jeg ikke.

- Free Willy-stiftelsen har vel en del millioner de kan bidra med?

- Jo, de har vel det, men det er ikke diskutert. De er positive til et minnesmerke ved grava. Jeg har fått en del tips på lokale kunstnere som kanskje kan lage noe pent, sier Lillebø.

- Da får i alle fall de som var glad i Keiko og fikk et forhold til ham, et sted å besøke. Vi var jo mange som fikk et nært forhold til ham, sier Lillebø.