Keiko-safari provoserer

En driftig skipper på vestlandet ser sitt snitt til en ekstrainntekt på kjendishvalen Keiko. Fiskeridirektøren er lite begeistret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Passasjerbåten «Gripskyss» starter fredag safariturer ut til kjendishvalen Keiko. Fiskeridirektør Petter Gullestad er lite begeistret for påfunnet.

- Jeg vil fraråde dette på det sterkeste, og innstendig oppfordre alle om å ligge unna Keiko. Hvalen må ikke fsres og ikke vises oppmerksomhet, for den må finne ro og innta føde på egen hånd, sier Gullestad til NTB.

Ifølge båteier Ole Jørgen Virum vil de første safaripassasjerene være barnehagebarn fredag, mens det lørdag er åpent for alle å delta.

Fiskeridirektoratet, som har det formelle forvaltningsansvaret for Keiko, er misfornøyde med alt oppstyret rundt hvalen, men har så langt ikke vurdert å foreslå forbud mot småbåttrafikk i Skålvikfjorden på Nordmøre-kysten hvor spekkhoggeren nå oppholder seg.

Bedre for Keiko

Ole Jørgen Virum har ingen betenkeligheter med å invitere til hvalsafari for å se på Keiko. Han har ingen tidligere erfaring med spekkhuggere, men safariturer for å se på staurhval har han erfaring med.

- Jeg tror at organisert sightseeing er bedre for Keiko enn all kjøring med småbåter som hvalen nå opplever, sier Virum.

Han har grepet muligheten for ekstranæring når han nå ser at muligheten byr seg.

- Når nå Willy viser seg her på Nordmøre, er det klart at vi vil forsøke å gjøre noe med det, sier Virum.

Keiko het tidligere Willy, da den var «amerikansk borger» og deltok i de svært populære filmene «Slipp Willy fri» - om en spekkhogger i fangenskap. Det ble etter filmsuksessen besluttet å slippe Willy fri i virkeligheten, og det er brukt atskillige millioner av dollar på å venne spekkhoggeren til livet i havet igjen.

Keiko ble i september 1998 fløyet med et spesialinnredet amerikansk militærfly fra Newport i Oregon til Island, hvor hvalen ble sluppet løs i en fjord på Vestmannar-øyene. Det er herfra Keiko nå har funnet veien til Nordmøre.

Vitrum har gjort avtale om at 68 barn fra barnehagen skal få være med ut fredag, og lørdag er det safari for alle som vil, sier båteieren til NTB.

Fred og ro

Etter at myndighetene onsdag besluttet at Keiko ikke skal skytes, har man lagt seg på en vente-og-se holdning.

- Våre folk på Nordmøre er i dialog med det amerikanske vitenskapelige Keiko-teamet, og vi er enig i deres strategi om at hvalen ikke må ftres, og at barn og voksne bokstavelig talt skal ligge unna dyret slik at den får ro til å klare seg selv, sier Gullestad.

Han er klar over at skuelystne barn og voksne gjerne vil komme den menneskekjære Keiko så nært som mulig og også gi den mat.

- Derfor gjentar vi: Ikke gi den mat og ikke bad i nærheten av den. Dersom det amerikanske Keiko-teamet må gi opp sin strategi, er det to muligheter. Den ene er å fsre den til havs - så å si gi den en gulrot som den kan jakte på ut til havet. Dette er i bunn og grunn en dårlig idé som vi nødig vil gå i gang med.

Den andre muligheten er, dersom vi ser at den lider nød etter ikke å ha tatt til seg føde, er å fsre den der den nå befinner seg. Men dette får vi komme tilbake til dersom det blir aktuelt, sier fiskeridirektør Petter Gullestad til NTB.

(NTB-Geir Lillesund)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer