Keiko skal fôres

Dyrevernsnemnda og de ansvarlige for Keiko har besluttet å begynne å fôre spekkhoggeren. Keiko skal få 50 kilo fisk i døgnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig skal dyret settes på penicillinkur, for sikkerhets skyld, melder TV 2.

Keiko har de siste dagene vært svært slapp, og blodprøven som ble tatt i dag, indikerer at han kan være plaget av stress eller har fått en liten forkjølelse, ifølge Tore Brevik i Dyrevernsnemnda.

Det skal fortsatt være forbudt for menigmann å fôre Keiko.

Tidligere i dag sa stortingsrepresentant Steinar Bastesen at fire års forsøk og bruk av flerfoldige millioner kroner har vist at spekkhoggeren Keiko ikke kan bringes tilbake til naturen.

- USA bør nå ta ansvaret for Keiko til han dør en naturlig død, og ikke lenger belemre andre land med problemer de selv har skapt, sier Bastesen som betegner hele Keiko-historien som den reneste galskap og et utslag av det moderne samfunnets forskrudde holdning til naturen.

- Keiko er et utslag av at man ikke skiller mellom mennesker og dyr, og at man menneskeliggjør dyrene. De som står bak denne galskapen er den moderne protestindustrien som er imot at mennesket utnytter dyr som en naturressurs. Mennesket er avhengig av naturen, og den må brukes med fornuft. Men det er forskjell mellom å bruke naturen med fornuft og å menneskeliggjøre ville dyr, sier Bastesen.

«Slipp Willy fri»

Bastesen er helt på linje med norske hvalforskere som sier at forsøket på å bringe Keiko tilbake til naturen er vanskelig. Spekkhoggere er flokkdyr og Keiko som har tilbrakt nesten alle sine 24 år i fangenskap, vil ikke ha noen sjanse til å bli tatt opp i en flokk, blir det påpekt fra forskerhold.

Keiko ble som ett- eller toåring fanget i sjøen utenfor Vestmannaeyar på Island i 1979. Hele oppstyret rundt Keiko har sin bakgrunn i spekkhoggerens hovedrolle i filmen om hvalen Willy og hans vennskap med en gutt. Filmene om ham gikk som en farsott over hele den vestlige verden i 1990-årene.

Den første filmen gjorde at verden ble oppmerksom på det «triste og ufrie» livet han hadde i en fornøyelsespark i Mexico. Det førte til at Keiko i 1996 ble brakt til mer komfortable forhold i Oregon Coast Aquarium i Newport i USA.

Keiko (Willy) var en turistmagnet og førte til et voldsomt oppsving for Newport som turiststed. Byens akvarium satte besøksrekorder, og byens inntekter av hotell- og motellskatter økte med 45 prosent etter Keikos ankomst.

Turistnæringen i Newport hadde allerede i 1998 planene klare for et nytt basseng til Keiko dersom han ikke skulle trives med sitt nye liv.

Fraktet av luftforsvaret

Arbeidet for å slippe fri Keiko var på dette tidspunktet i full gang i USA. Filmselskapet Warner og mobiltelefonmagnaten Craig McCaw sørget i samarbeid med tusener av barneskole-elever for å opprette en stiftelse som hadde som mål å bringe Keiko tilbake til sine artsfrender. Etter fire års kampanje ble Keiko i 1998 fraktet med et transportfly, eid av det amerikanske luftforsvaret, fra USA til Island.

Flytransporten var en stor mediebegivenhet i USA. og mer enn 200 journalister møtte spekkhoggeren da flyet kom til Island. Prisen for å returnere hvalen var inntil dette tidspunktet på 80 millioner kroner.

Stakk til havs

På Vestmannaeyar ble Keiko plassert i en mære der han daglig ble fôret med 100 kilo sild. Her ble han overvåket hele døgnet fram til mars i 2000 da han ble sluppet inn i en lukket sjøbukt som neste steg på tilvenningen til et liv på det åpne havet. Opprettelsen og reparasjon av buret beløp seg til 19 millioner kroner, mens pass og tilsyn kostet 13 millioner kroner årlig. Utgiftene ble dekket av det amerikanske fondet som er opprettet til formålet.

I august i år stakk Keiko til havs før den dukket opp i Skålvikfjorden på Nordmøre og det er nå norske fiskerimyndigheter som har forvaltningsansvaret for Keiko.

(NTB)

FÅR MAT: Keiko skal få 50 kilo fisk i døgnet.