Keikos lange reise

Rundt 140 millioner kroner har det så langt kostet å bringe filmstjernen Keiko tilbake til naturen - uten hell. Nå vil Fiskeridirektoratet lokke den forvirrede spekkhoggeren ut på dypere vann med fisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien om Keiko er blitt et biologisk forsøk som har gått galt. Den snart 25 år gamle spekkhoggeren ble født i Atlanterhavet utenfor Island. I 1979 ble han fanget og fraktet til et akvarium på Island. Spekkhoggeren fikk først navnet «Siggi» etter mannen som fanget ham. Seinere gjorde spekkhoggeren karriere i akvarium både i Canada og Mexico før han ble superstjerne i Hollywood i 1992.

I 1994 ble ideen om å bringe Keiko tilbake til naturen først lansert. Engasjerte tilhengere stiftet en venneforening og det biologiske forsøket ble satt i gang, etter at alt fra amerikanske skolebarn til miljøorganisasjoner og stiftelser åpnet lommeboka og gjorde eventyret mulig: Ifølge den amerikanske avisa The Oregonian har det kostet 23 millioner dollar, eller rundt 140 millioner norske kroner.

- Penger ut av vinduet, mener stortingsrepresentant og leder for Kystpartiet, Steinar Bastesen.

Nå frykter både forskere og hvalvenner at han kan få rett: Det har nemlig ikke vært noen enkel sak å få Keiko til å bli vill igjen.

FOR FØRST I 1997 - 18 år etter at han ble fanget - spiste han levende fisk igjen. Året seinere ble Keiko fraktet med fly tilbake til Island. Et 12 mann stort forskningsteam fikk jobben med å overbevise Keiko om at det virkelige liv leves i Atlanterhavet, og i 2000 ble han sluppet løs i ei bukt på Vestmannaeyar på Island. Tilværelsen i det åpne hav ble tydeligvis for tøff, og slik havnet Keiko, forskerne og hele mediesirkuset i Skålvikfjorden på Nordmøre.

Saken ligger nå på Fiskeridepartementets bord. Ekspedisjonssjef Johan H. Williams ved Ressurs- og havavdelingen i departementet mener Keiko kan lokkes på dypere vann ved hjelp av mat.

- Det har aldri vært aktuelt å avlive Keiko. Spekkhoggere er totalfredet i Norge. Det er imidlertid ikke noe naturlig liv for Keiko å ligge inne i en fjord, og vi vil derfor vurdere å lokke ham ut på dypere vann med mat dersom det er mulig, sier ekspedisjonssjefen.

Dersom ikke dette lar seg gjøre, har Norge fått en ny attraksjon - enten vi vil eller ei, og enten Keiko faktisk har det godt på Møre eller ikke.

- Selv om Keiko skulle lide, vil det være nesten umulig å avlive ham. Det vil ikke la seg gjøre politisk - da vil aldri en eneste amerikansk turist sette sine bein på norsk jord igjen, slår daglig leder i Burston Marsteller, Claus Sonberg, fast.

- Samtidig vil vi ikke kunne akseptere at han lider, mener Dyrebeskyttelsens Siri Relling.

- Da må vi i så fall mate ham i fjorden.

DETTE PROBLEMET har norske myndigheter forstått til fulle. Departementet ser ikke bort fra at Keiko kan bli nordmøring. Foreløpig har de ikke noen planer om å flytte Keiko med makt. Dersom han ikke lar seg lokke ut på åpent hav med fisk, blir han der han er.

- Vil han ikke ut, må vi bare la ham være. Men det er ikke noe godt sted for en spekkhogger, som tross alt er et flokkdyr - Keiko vil mistrives i ensomhet og burde være blant andre spekkhoggere, sier Williams.

Han mener at organisasjonen som har sørget for at Keiko etter filmkarrieren igjen ble fri må bære sin del av ansvaret for den situasjonen som har oppstått.

- Vi vil ta kontakt med organisasjonen og de som har hatt ansvar for Keiko tidligere for å få mer informasjon om hvalen, sier Williams.

Han mener det er uheldig at internasjonale medier har tolket det dit hen at Norge vil avlive Keiko.

- Det er en enkelt uavhengig forsker som har hevdet dette som det beste for Keiko, men dette har aldri vært et alternativ for oss, sier Williams.

Filmstjernene: Filmstjernen Keiko har svømt til Norge.