Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Keiseren kles naken

Den franske forfatteren og filosofen Bernard-Henri Lévy rives ned av pidestallen av ikke mindre enn seks bøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Frankrike er kanskje det eneste landet i verden der en seriøs forfatter og attpåtil filosof samtidig er en kjendis, stadig omtalt i franske Se og Hør-er. Det har i årevis vært tilfelle med Bernard-Henri Lévy (56), intellektuell arketyp, vakker og karismatisk. I tillegg er han gift med den minst like vakre filmskuespilleren Arielle Dombasle. Dessuten - det er mindre kjent - faktisk steinrik.

BHL, SOM ALLE

kaller ham, arvet ifølge ukebladet VSD sin far i 1995 og solgte familiebedriften. Og håvet inn 1,2 milliarder kroner. Hans hovedkvarter i Paris er på 400 kvadratmeter. Han tilbringer gjerne helgene i Marrakech, i et palass med 14 ansatte. Han har også en stor villa i Tanger, en leilighet i Tel Aviv og en svær tomt på Seychellene. Han flyr helst med privat jetfly. Riktignok ikke når han er på reportasje i krigsherjede Sudan eller terrorrammede Algerie. Hans varemerke, kritthvite skjorter, koster 4200 koner stykket. En bagatell for ham. I 2004 ble han valgt i USA til en av Europas mest velkledde menn.

DETTE OG MYE ANNET

vil bli avslørt ytterligere i flere av de seks biografiene som skrives om ham nå. Men det er ikke det verste. Den første er nettopp kommet ut. Forfatterne, Jade Lindgaard og Xavier de La Porte, interesserer seg ikke for BHLs formue, selv om den passer dårlig nok med hans image som engasjert intellektuell. De går «systemet BHL» etter i sømmene. Og dommen er ikke nådig. BHL, med et «overdimensjonert ego», bruker ifølge Lindgaard og de La Porte sitt engasjement til eget formål. De går tilbake til første gang BHL opptrådte på TV, i 1977, der han for øvrig ble fullstendig dominert av André Glucksmann.

BERNARD-HENRI LEVY-

«fenomenet» inkarnerer ifølge forfatterne «samfunnets dype krise hvor en etablert løgn er like mye verdt som sannheten. Og hvor ideenes enkelhet - på den betingelse at de er flammende - overskygger intelligens basert på fakta». Lindgaard og de La Porte nevner flere fakta for å underbygge sine påstander. Blant annet da BHL i 1998 ble invitert av generalene i Algerie og skrev artikler som «fullstendig renvasket hæren for alt ansvar for massakre av sivile». Mens alt tydet på det motsatte. Lévys bok om den myrdede amerikanske journalisten Daniel Pearl skal være full av omtrentligheter, ja, usannheter.

DETTE BLIR SJELDEN

nevnt av franske eller internasjonale medier, som hittil har dyrket BHL. Og det må sies til hans forsvar at han tross alt har mye å fare med, og har kjempet utallige viktige og riktige kamper. Men de seks bøkene risikerer å gi ham alvorlige riper i lakken. Det er på en måte vemodig at han, som hadde overtatt rollen som «Frankrikes intellektuelle nummer én», viser seg å ikke være det man trodde. Det er alltid smertefullt når et ikon rives ned fra pidestallen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media