Keiserens gamle klær

Franskmennene er lidenskapelige feirere av alle tenkelige jubileer. Sist torsdag var det med stor pomp og prakt, på dagen 200 år etter at Napoleon ble kronet til keiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): -  Napoleons største suksess er uten tvil at han stadig omtales, to århundre seinere, sier Charles Napoleon, fjern etterkommer etter keiserens yngste bror. Det er Napoleon det stadig skrives flest bøker om, 80 000 til nå. Mer enn ei bok om dagen siden hans død.

FOR EN NORDMANN

er det vanskelig å forstå denne udødelige glorien for en mann som i våre historiebøker presenteres som en imperialist og tyrann. Men for franskmennene er Napoleon den meste kjente franskmannen i verden. Aldri, verken før eller siden, har Frankrike vært mektigere enn under denne hissige korsikaneren som la Europa for sine føtter. I tillegg, og det er mindre kjent i utlandet, opprettet han institusjoner som fremdeles lever i beste velgående i det franske demokratiet. Som sivilretten, administrative strukturer, osv.

-  Napoleon har etterlatt flere spor i franskmennenes dagligliv enn militært, sier Charles Napoleon. Han er ikke den eneste slektningen som er hentet fram for anledningen. Avisa Le Figaro har intervjuet den egentlige arvingen og den eneste som har lov til å kalle seg Hennes keiserlige høyhet, prinsesse Alix av Napoleon. Enken etter oldebarnet av keiserens bror Jertme, konge av Westfalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer