Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Keisersnitt eller vanlig fødsel?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åsa Rytter Evensen, spesialist i allmennmedisin

- Keisersnitt er en vanvittig måte å se på fødsler på. Å la kvinnene selv velge fødselsmåte, vil jeg på det sterkeste fraråde, for keisersnitt kan faktisk være farlig for kvinnen. Men kvinners redsel for å føde på vanlig måte bør vektlegges. Argumenter som går på å «spare» underlivet for slike påkjenninger, har jeg derimot liten sans for. Dessuten er bruk av keisersnitt i stor stil gal bruk av knappe ressurser.

Elsa Almås, psykolog og sexolog

- Skal det tas keisersnitt, bør medisinske indikasjoner ligge til grunn. Selvbestemmelse har jeg liten sans for. Psykologiske årsaker kan være en slik medisinsk indikasjon. Men redsel for å føde er ofte knyttet til at kvinnen er usikker på sin egen kropp. Derfor er det viktig å finne årsaken til at kvinnen ikke vil føde på vanlig måte.

Kristin Moe, konsulent

- Engstelige kvinner må selv få velge hvordan de vil føde, sier Moe, som selv fødte en sønn ved keisersnitt for halvannet år siden. Hun mener legene benytter seg av mye svartmaling og bruker villedende statistikk når temaet bringes på bane.

- Planlagte keisersnitt går som oftest bra, det er de akutte som er problematiske. Men da har man kanskje i utgangspunktet ventet for lenge.

Karita Bekkemellem Orheim, barne- og familieminister

- Det handler om å bestemme over sin egen kropp, men løsningen er ikke å lovfeste retten til keisersnitt. Orheim har har møtt mange kvinner som har hatt mye angst for å føde.

- Å føde er noe av det viktigste og mest intime vi begir oss inn på. Derfor er det så viktig at fødselshjelperne lytter til kvinnen.