- Keisersnitt et sjokk

- Vanlig fødsel er vondt som faen, men du er på lag med naturen. Keisersnitt er et stort inngrep, og jeg savnet skikkelig informasjon da Bato måtte «hentes ut», sier Kari Jaquesson, kjent som Trim-Kari fra TV2 og forfatter av boka «Det gode liv».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fire måneder siden Jaquesson fødte:

- Jeg opplevde keisersnittet som noe helt annet enn det som sto beskrevet i brosjyren. Jeg kan ikke forstå at det er stadig flere som velger operasjon, sier Kari Jaquesson.

Hun er positiv til utspillet om å gi kvinner lovbestemt rett til å velge sin egen fødsel, men ikke uten grundig informasjon på forhånd.

Babyen satt fast

- Etter 15- 16 timer i fødsel ble det klart at babyen min ikke klarte å komme seg ut. Han satt for høyt oppe i fødselskanalen til at jeg kunne presse ham ut, men det gikk ytterligere to timer før keisersnittet ble gjort.

- Anestesilegen på jobb hadde ikke tid før, forteller Kari. Ikke mindre enn tre skift med jordmødre opplevde hun under den tøffe fødselen.

Hun er kritisk til informasjonen som blir gitt: - I bøkene står det nesten ingenting om hva som fysisk skjer under et keisersnitt.

- Å være våken under keisersnittet var en sjokkartet opplevelse for meg. Armer og bein ble bundet fast, og jeg følte meg som et slakt på benken, sier Kari.

Triminstruktøren forteller at hun fikk null informasjon fra sjukehuset om hvordan såret skulle stelles.

- Jeg tror jeg har brukt 1000 kroner i bandasjer, grønnsåpe og salver. Jeg vasket såret hele tida, livredd for å få infeksjoner.

Tung vei tilbake

- Det er lite ved arret mitt som minner om den tynne streken som er avbildet i bøkene, mener hun.

Lang tid

På grunn av uforklarlige brystsmerter etter operasjonen ble Kari kjørt i en MR-trommel for gjennomlysning. Uten resultat.

Selv den godt trente Kari opplevde at det tok lang tid å komme seg etter keisersnittet.

- Da jeg fødte Ousman for ni år siden, var jeg på beina umiddelbart. Nå følte jeg at det tok to måneder å komme i form igjen.

- I min neste bok «Comeback» skal jeg ta for meg hvordan man best mulig kommer i form etter fødselen, enten den skjer på vanlig måte eller ved keisersnitt, sier en nå opplagt og fornøyd tobarnsmor Kari Jaquesson.

COMEBACK: - Keisersnitt er ingen lettvint løsning, men et heavy inngrep, mener Kari Jaquesson, mor til Bato på fire måneder. Nå skriver hun på boka om å komme seg etter en fødsel.