Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kelly funnet død

David Kelly, den angivelige kilden da BBC refset Tony Blair, er funnet død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kelly ble funnet død i nærheten av hjemmet i dag, opplyser politiet. Statsminister Tony Blair er på reise til Asia, men ble straks informert om dødsfallet.

Omstridt avsløring

BBC sendte 8. juli en reportasje hvor de siterte en etterretningskilde som hevdet at opplysningene om Iraks masseødeleggelsesvåpen og beredskapen var trikset med av Tony Blairs pressesjef Alistair Campbell.

Ifølge reportasjen presenterte Blair «nye» etterretningsopplysninger om at Iraks masseødeleggelsesvåpen kunne være klare til bruk i løpet av 45 minutter. BBCs kilde hevdet at disse opplysningene var tolv år gamle og var blitt frisket opp for å fremskynde avgjørelsen om Storbritannias deltakelse i invasjonen av Irak.

Konklusjonen var at regjeringen bevisst desinformerte befolkningen for å oppnå støtte til den kontroversielle krigen.

Regjeringen nektet

Tony Blair benektet at påstandene hadde noen som helst slags substans i virkeligheten, og forlangte at BBC oppga kilden. Det nektet journalisten Andrew Gilligan, og fikk støtte for det av ledelsen i BBC.

Dermed startet klappjakten internt i forsvarsdepartementet og etterretningen. De kom fram til at BBCs muldvarp måtte være den tidligere våpeninspektøren David Kelly.

Regjeringen offentliggjorde avsløringen, og forlangte at BBC skulle enten bekrefte eller avkrefte at Kelly var kilden. BBC nektet fortsatt.

Dermed ble det en høring foran utenrikskomiteen i parlamentet.

Kelly usikker

På direkte spørsmål fra høringskomiteen bekreftet Kelly at han hadde snakket med Gilligan, men trodde ikke han var kilden i saken. Kelly benektet at det han hadde fortalt Gilligan samsvarte med det Gilligan presenterte, og Kelly kunne ikke forstå at hans kommentarer hadde satt journalisten på sporet av saken.

Forsvant i går

Kelly forsvant i går fra hjemmet sitt i Abingdon i Oxfordshire. Han fortalte kona at han skulle trekke litt frisk luft på formiddagen, men da han ikke hadde kommet hjem innen midnatt ringte familien politiet.

Frikjent av komiteen

I dag gikk formannen i høringskomiteen ut med de foreløpige konklusjonene etter høringen i parlamentet.

- Komiteen er ganske overbevist om at han (Kelly) ikke er kilden, sier formann Donald Anderson til BBC.

Presset på Kelly har vært enormt etter den påståtte avsløringen av ham som utro tjener i forsvarsdepartementet. Kelly jobbet som rådgiver for regjeringen i spørsmål om masseødeleggelsesvåpnene i Irak, mens kilden BBC har brukt er omtalt som etterretningsekspert.

Foreløpig er han frikjent av høringskomiteen, men det skjer altså etter at han har forsvunnet.

DØD: David Kelly var regjeringens mistenkte kilde.
VERNER OM KILDEN: BBCs journalist Andrew Gilligan nekter å oppgi sin kilde i etterretningen og får støtte for det fra ledelsen i kringkastingsorganisasjonen.