Kelnere mest utsatt for kreft

Hvis man skal sørge for å unngå yrker med kreft, bør man gå tilbake til naturen, bli bonde eller gartner, viser en større nordisk undersøkelse. Kelnere er den yrkesgruppa som er mest utsatt for kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opplysningene om kreft og risiko fremgår av en detaljert nordisk undersøkelse som mandag offentliggjøres i Scandinavian Journal of Work, Environment And Health.

10 mill. undersøkt

Forskere fra Norge, Danmark, Sverige og Finland har studert alle personer som i 1970 var mellom 25 og 64 år gamle og som bodde i ett av landene i Norden. Alle ble fulgt i 20 år og alle forekomster av kreft ble registrert.

Til sammen 10 millioner mennesker ble undersøkt.

- Dette er verdens største undersøkelse av denne typen, sier danske Elsebeth Lynge.

Høy risiko

Når det gjelder menn er kelneryrket mest utsatt for kreft. Men også sjømenn og ansatte i tobakksindustrien har høy risiko for å få kreft.

Blant kvinner er de mest utsatte de som arbeider i tobakksindustrien. Men også journalister og lærere skiller seg ut med en større risko enn gjennomsnittet.

(NTB-Ritzau)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer