Kemneren tømte Dags bankkonto

Kemneren er knallhard når restskatten skal betales. Dag Røneid i Oslo fikk beskjed i posten om at BSU-kontoen hans var tømt for penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg ble skjønnsliknet, og fikk et skattekrav på over 36 000 kroner. Da jeg klagde på vedtaket, ba jeg om utsettelse, alternativt en nedbetalingsordning. Dette fikk jeg avslag på. Nå har de tatt det som var på BSU-kontoen min. Dette var penger jeg skulle bruke til bolig, forteller Dag Røneid (33).

I fjor høst var han nettopp ferdig med utdanningen sin, da kravet kom.

Håper å vinne fram

-  Jeg hadde ikke fått jobb, og derfor var det ikke lett å betale inn et så stort beløp på kort varsel, sier han. På grunn av utleggsforretning med rettsgebyr, saksomkostninger og renter har han fått enda et krav - denne gangen på 5000 kroner.

-  Jeg må bare betale, og håpe at klagen min fører fram, sier den uheldige Oslo-mannen til Dagbladet.

Hvis ikke, kommer et nytt skattekrav: Han må betale tilbake skattefordelen av BSU-sparingen, fordi kontrakten nå er brutt.

Klare regler

Kemner Bjørn Røse i Oslo vil ikke kommentere denne saken spesielt, mens sier at hovedregelen er klar:

-  Skatt skal betales ved forfall. Betal så sant du har kontanter, eller lån penger i banken - det lønner seg! Forsinkelsesrente på ni prosent gjør det dyrere enn noen gang å ikke betale skatten i tide, når rentenivået ellers er rundt tre prosent, sier Røse til Dagbladet.

I år er forfallsdato for restskatt 22. august. 53 000 Oslo-borgere må ut med til sammen 576 millioner kroner.

Ringer inn pengene

Røse opplyser at det kan gjøres betalingsavtaler. Men kriteriene er uhyre strenge.

-  Vi sier nei i de aller fleste tilfeller. Betalingsavtaler er en dårlig løsning for skattyterne, fordi det løper forsinkelsesrente til alt er betalt. Derimot mener vi å ha blitt flinkere til å snakke med skattyterne.

Oslo kemnerkontor har begynt å ringe opp folk som skylder penger, etter modell fra mindre kontorer.

-  Dette virker, og fører til løsninger. Folk er fornøyd med å bli kontaktet - og de betaler. Strategien har også ført til færre tilfeller av påleggstrekk, forteller kemneren.

Tar lang tid

Dag Røneids klagesak gjelder 2003-likningen.

-  Hvis jeg får medhold i klagen min, har jeg fått løfte om at kemneren vil betale alle utlegg jeg har hatt. Men behandlingen har tatt tid, og jeg får neppe noe svar før i september, sier Dag Røneid.

-  Jeg synes dette er ganske drøyt. Kemneren følger jo bare reglene. Men de som har laget dem, bør kanskje tenke på nytt. Jeg reagerer mest på at loven gir adgang til dette.

HÅPER PÅ LØSNING: Dag Røneids klage på 2003-skatten har ført til mange brev og mye papir. - Jeg håper å vinne fram, sier Oslo-mannen, som ble skjønnsliknet for over 36 000 kroner.