Kengurufis kan minske global oppvarming

Uventet hjelp i kampen mot klimaendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Millioner av kenguruer holder til i Australia, et land som først og fremst merker klimaendringer i form av tørke og skogbranner.

Nå ønsker australske forskere å bruke det hoppende nasjonalsymbolet i kampen for et bedre miljø, skriver nyhetsbyrået AFP. Nærmere bestemt ønsker de å overføre kengurumagens fortrinn til kveg og sau, i et forsøk på å minske klimagassene som fører til global oppvarming.

Ikke metan

Takket være en spesiell magebakterie, inneholder kenguruens tarmgasser ikke metan. Vitenskapsmennene vil overføre denne bakterien til kveg og sau som slipper ut store mengder av den farlige gassen.

Mens det vanlige bilde av forurensning er fabrikkpiper som spyr ut CO2, kan også uskyldige kyr og sauer kalles miljøsvin. I visse land står de for en betydelig del av de miljøfarlige utslippene.

- Fjorten prosent av utslippene i Australia stammer fra fordøyelses-metan fra kveg og sau. I New Zealand, som har mye mer jordbruk, står de for rundt halvparten av utslippene, sier seniorforsker Athol Klieve til nyhetsbyrået.

Miljømat

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer