Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kengurufis kan minske global oppvarming

Uventet hjelp i kampen mot klimaendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Millioner av kenguruer holder til i Australia, et land som først og fremst merker klimaendringer i form av tørke og skogbranner.

Nå ønsker australske forskere å bruke det hoppende nasjonalsymbolet i kampen for et bedre miljø, skriver nyhetsbyrået AFP. Nærmere bestemt ønsker de å overføre kengurumagens fortrinn til kveg og sau, i et forsøk på å minske klimagassene som fører til global oppvarming.

Ikke metan

Takket være en spesiell magebakterie, inneholder kenguruens tarmgasser ikke metan. Vitenskapsmennene vil overføre denne bakterien til kveg og sau som slipper ut store mengder av den farlige gassen.

Mens det vanlige bilde av forurensning er fabrikkpiper som spyr ut CO2, kan også uskyldige kyr og sauer kalles miljøsvin. I visse land står de for en betydelig del av de miljøfarlige utslippene.

- Fjorten prosent av utslippene i Australia stammer fra fordøyelses-metan fra kveg og sau. I New Zealand, som har mye mer jordbruk, står de for rundt halvparten av utslippene, sier seniorforsker Athol Klieve til nyhetsbyrået.

Miljømat

I tillegg til miljøfordelene, vil kengurubakterien også kunne gjøre at de andre dyrene utnytter maten bedre ved at de får 10-15 prosent mer energi ut av det de spiser.

KLIMAETS VENN: Kenguruen skal ha en bakterie som hindrer metanutslipp fra tarmen. Foto: AFP/SCANPIX
KLIMAETS VENN: Kenguruen skal ha en bakterie som hindrer metanutslipp fra tarmen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

De fleste australske bønder tar nyheten om kengurufisens fortreffelighet med et stort smil, men ser samtidig alvorlig på saken.

- I år med tørke, vil 15 prosent utgjøre svært mye, sier bonden Michael Mitton.

Det vil ta forskerne minst tre år å isolere bakterien, noe som må gjøres før den kan overføres til andre dyr. I mellomtiden foreslår en annen gruppe forskere at australierne spiser mindre kveg og sau, og mer kenguru.

Ideen er kontroversiell, men rundt 20 prosent av australierne tar seg allerede en jafs av dyret.

- Den har lite fett og mye proteiner sier Peter Ampt ved universitetet i New South Wales.

Kengurufis kan minske global oppvarming
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling