- Kenji ble dyttet i bakken og skutt på kloss hold

Bildene som trolig viser at soldat skjøt Kenji (50) med fullt overlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Videobildene som viser de siste sekundene av fotografen Kenji Nagais (50) liv er blitt sendt på japansk fjernsyn, og har skaket opp hele nasjonen.

Japan sender nå en diplomat til Burma for å etterforske omstendighetene som førte til den erfarne pressefotografens død.

Skutt i brystet på nært hold

Av videoen publisert av Democratic Voice of Burma går det fram at Kenji, som befant seg i utkanten av den flyktende menneskemengden, blir dyttet i bakken av en soldat og skutt i brystet på nært hold.

Ifølge japanske eksperter er disse bildene strikk i strid med den offisielle forklaringen som er kommet fra burmesisk hold. Regimet der hevder Kenji ble truffet av et vådeskudd, skriver britiske The Guardian.

- Soldatene dyttet trolig Nagai først. Soldaten ser ut til å skyte ham, skal vi dømme etter vinkelen på våpenet, sier Koichi Ito, et tidligere medlem av den japanske utrykningsenheten til Japan\'s Fuji Television. 

Kenji var én av minst ni som ble drept da burmesiske soldater åpnet ild mot demonstrantene.

Japans statsminister Yasuo Fukuda sa at han hadde sett bildene, men at han foreløpig ikke ville trekke noen konklusjoner før hans spesialutsending Mitoji Yakunuba har vært i Burma for å undersøke hva som skjedde.

- Kenji ble dyttet i bakken og skutt på kloss hold

Japan har heller ikke tatt noen avgjørelser når det gjelder eventuelle sanksjoner mot Burma, men har sagt at de vil protestere mot drapet, hvis det blir konklusjonen av deres egen etterforskning.

Ukjent antall drepte 

I dag fortsatte soldatene å slå ned på demonstrasjonene i gatene av Rangoon. De okkuperte også fem av de største buddhisttemplene og barrikaderte deler av byen med piggtråd.

Se de ferske bildene fra Burma her.

Militærjuntaen har sagt at ti mennesker er blitt drept siden onsdag. Eksilgrupper hevder tallene er langt høyere.

Regimet har også kuttet internettilgang og dermed blokkert en av de få informasjonskanalene inn og ut av det lukkede regimet.

- Militæret var ute i gatene før folk hadde samlet seg og brøt opp små grupper med skudd, tåregass og køller, sier Shari Villarosa, USAs toppdiplomat i Burma, til nyhetsbyrået AP.

Fordømmes

Opptøyene i Burma blir møtt med internasjonal fordømmelse.

I går iverksatte USA de varslede økonomiske sanksjonene mot 14 av de politiske toppene i militærregimet.

Storbritannias statsminister Gordon Brown har hyllet demonstrantene og ber om tøffere EU-sanksjoner mot juntaen. Brown skal etter planen i samtale med president George W. Bush og Kinas statsminister Wen Jiabao i løpet av dagen.

Også den japanske statsministeren Yasuo Fukuda legger press på Kina.

- Jeg hadde håpet at Kina, med sine nære bånd til Burma, vil utøve sin innflytelse og at statsminister Wen Jiabao vil gjøre en innsats, sier Fukuda.

Her hjemme var statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen (Ap), i møte med frivillige organisasjoner som jobber i Burma. 

- Det er en svært alvorlig situasjon i Burma nå, sier Johansen til NTB.

 Han mener Norge må gjøre alt som kan gjøres sammen med resten av det internasjonale samfunn for å få til en dialog med militærjuntaen i landet.

- Juntaen må for det første stoppe voldshandlingene som har økt i løpet av dagen. Dernest må det innledes en dialog med den legale opposisjonen fra 1990 og lederne for de ulike etniske gruppene, sier Raymond Johansen til NTB.