- Kenji fortalte meg ikke at han skulle til Burma

Mora til drepte Kenji Nagai i sjokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TOKYO (Dagbladet.no): I hele går rullet bildene av at den japanske videojournalisten Kenji Nagai ble dyttet overende og skutt i Rangoon i Burma over tv-skjermer over hele verden - også i Japan.

Senest onsdag kveld rapporterte Kenji til japanske NTVs News Zero.

- Dette er steder som ingen vil reise til, men noen må dra, sa Kenji på telefon fra Rangoon. Det ble Kenji Nagais siste rapport hjem.

Nagai var opprinnelig på oppdrag i Thailand, men tok turen over grensen og inn konfliktområdet etter å selv ha foreslått det til sin oppdragsgiver APF News Inc, et Tokyo-basert nyhetsselskap.

- Han hadde ikke villet at noen skulle sette spørsmåltegn ved om Burma-dekningen tok livet av ham, sa APF-sjef Toru Yamaji på en pressekonferanse i går, skriver The Japan Times.

Besøkte moren

Yamaji tok i går selv turen hjem til Nagais familie i Imabari. Kenjis mor, 75 år gamle Michiko Nagai, uttalte der til pressen:

- Hodet mitt er fullt av tanker, og jeg har ikke sovet i det hele tatt. Jeg klarer ikke gråte mer. Nyheten sjokkerte meg så veldig. Han fortalte meg aldri at han skulle dra til Burma, sier hun til The Japan Times.

- Kenji fortalte meg ikke at han skulle til Burma

- På grunn av hans spesielle arbeid har jeg forsøkt å forberede meg på en nyhet som denne, forteller hun til den japanske avisen The Daily Yomiuri.Etter å ha snakket med familien bak lukkede dører, kunne APF-sjef Yamaji fortelle at Kenjis lillesøster hadde grått gjennom hele møtet, mens mora gjentatte ganger sa «hvorfor måtte dette skje». Hun ønsker å se sin døde sønn så snart han blir brakt til Japan.

Assisterende sjefredaktør i Democratic Voice of Burma sier til Dagbladet.no at militæret i Burma gjør hva de kan for å hindre informasjon i å lekke ut fra landet.

- Det militære går etter de som har kameraer. Det å ha et fotoapparat er blitt noe kriminelt som man kan arresteres for, sier han.

Internettforbindelsen fra landet ble i går innskrenket til et minimum.

Jobbet i Irak og Afghanistan

Etter å ha utdannet seg i Tokyo, dro Kenji Nagai et år til USA for å lære engelsk. Deretter begynte han å jobbe som frilansjournalist, en jobb som tok ham til en rekke konfliktområder - også Irak og Afghanistan.

- Han var en veldig snill person med en sterk rettferdighetsfølelse. Han var svært sensitiv overfor menneskerettighetsspørsmål, sier Aika Kano, en frilansfotograf som dekket Irak-krigen med Nagai, til The Japan Times.

Fotografen Shinichi Murata som også jobbet med Nagai i Bagdad beskriver videojournalisten som «energisk».

- Jeg husker fremdeles hvordan Nagai, med et videokamera i den ene hånden, ble dypt involvert i livene til irakerne. Jeg ønsker at nyhetene om hans død var feil.

Debatten vekket

De siste dagers hendelser har vekket en stor debatt i Japan, der landets støtte til militærregimet settes under lupen. 615 japanske statsborgere jobber i Burma, og 74 firmaer driver handel i eller med landet. Flere av disse har nå sagt at de vil trekke seg ut, mye fordi det er blitt for farlig å oppholde seg i landet.Japans utenriksminister Mitoji Yabunaka reiser mest sannsynlig til Burma i morgen, for å snakke med landets myndigheter. Basert på hvordan samtalene forløper seg, er det ifølge myndighetskilder godt mulig at Japan trekker sin ambassadør fra landet, skriver The Japan Times. 

Øyner håp

Khin Maung Win øyner nå et håp om at man kan stå foran et gjennombrudd i Burma.

- Når FN- inspektøren kommer om to dager kan det være begynnelsen på slutten. Militæret har ikke lyttet til FN tidligere fordi de har kunnet kontrollerer folket i Burma. Nå viser det seg at de ikke kan kontrollerer situasjonen. Også i går var det demonstrasjoner selv om de bruker våpen og dreper folk. Jeg tror de vil lytte til FN nå fordi de skjønner at de ikke kan opprettholde kontrollen, sier han.

I IRAK: Journalisten Kenji Nagai ble den først utlendingen som mistet livet under opptøyene i Burma. Her rapporterer han fra Irak. Bildet er tatt rett før statuen av Saddam Hussain rives ned.
-FORSØKTE Å FORBEREDE MEG: - På grunn av hans spesielle arbeid har jeg forsøkt å forberede meg på en nyhet som denne, forteller moren til den drepte journalisten til The Daily Yomiuri i dag.