«Kennedy ble jo drept i juni...»

Hevder hun ikke snakket om mulig Obama-attentat. Var hun bare sliten og upresis eller kynisk og ufølsom?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gjennom hele helga er det én setning fra Hillary Clintons munn som har vært den store snakkisen blant politisk interesserte i USA:

«Vi husker alle at Bobby Kennedy ble drept i juni».

Den oppsiktsvekkende henvisningen til attentatet i 1968 skjedde i sammenheng med at Hillary skulle forklare hvorfor hun fortsetter valgkampen til tross for at vinnersjansene hennes er mikroskopiske.

I intervjuet med redaktørene i Sør-Dakota-avisa Sioux Falls Argus Leader sa Clinton i forkant av Kennedy-kommentaren at hun mener det er et mysterium at «min motkandidat, hans leir og noen i media» har hastverk med å avslutte nominasjonen.

Tabu

Selv om Hillary aldri gjorde en direkte sammenligning mellom Barack Obamas valgkamp og Kennedy-tragedien, tolket mange uttalelsen i retning av at hun holder valgkampen gående fordi noe negativt og uforutsett kan skje med Obama når som helst.

Attentatfare er naturlig nok et ekstremt betent tema i amerikansk politikk, ikke minst i en valgkamp der tidenes første svarte amerikaner med vinnersjanser ligger an til å bli demokratens kandidat.

Obama fikk livvakter fra Secret Service allerede for et år siden, etter trusler mot familien som ingen utenforstående kjenner innholdet i.

«Kennedy ble jo drept i juni...»

Obama har også de mest toneangivende av dagens medlemmer i Kennedy-familien som sine støttespillere, og framtoningen og retorikken hans har blitt direkte sammenlignet med tale- og menneskeevnene til nettopp Bobby og John F. Kennedy.

- Hjerteløst

Mange kommentatorer mener den spesielle bemerkningen kom på verst mulig tidspunkt. Det er bare to uker til 40-årsmarkeringen for nettopp attentatet mot Robert F. Kennedy. Hillarys henvisning til drapet kommer også samme uke som senatet var rystet av at Ted Kennedy, Robert og Johns lillebror, hadde blitt diagnostisert med hjernesvulst.

Analysene av intervjuet varierer fra at Hillary var sliten og uheldig, til at hun er en kynisk politiker som ønsker sine motstandere alt vondt.

Den populære og kontroversielle demokratiske programlederen Keith Olbermann på tv-kanalen MSNBC er blant dem som refser Hillary i svært sterke ordelag. Han brukte lørdag hele ti minutter på å ta presidentkandidaten i skole på direkten:

- Vi kan ikke tilgi deg dette, senator, sa Olbermann, som kaller henvisningen til attentatet «hjerteløs».

De to slagkraftige tabloidavisene New York Post og Newsday i Hillarys hjemby dro fram krigstypene på forsider som «She said WHAT?» og «What the Hill?».

Mer seriøse New York Times kaller fredagen «en av de verste dagene i Clintons politiske karriere», og så sent som i går kveld var den famøse setningen hovedtema i de innflytelsesrike debattprogrammene «Meet The Press» og «Face The Nation» på tv.

Der møtte hun motbør ikke bare på grunn av smakløsheten i Kennedy-referansen, men også fra historike som mener juni-sammenligningen var meningsløs. Robert Kennedy haddde i juni 1968 såvidt startet sin valgkamp, mens Bill Clinton i 1992 i praksis hadde sikret seg nominasjonen flere måneder tidligere.

Beklager bare nesten

Selv var Hillary svært raskt på banen for å prøve å dempe reaksjonene på intervjuet.

- Tidligere i dag snakket jeg om nominasjonshistorien i partiet, og i løpet av den samtalen nevnte jeg valgkampene som både min mann og senator Kennedy drev i California i juni 1992 og 1968. Jeg refererte til dem for å gjøre et poeng ut av at vi også tidligere har hatt nominasjonsprosesser som har pågått inn i juni. Det er et historisk faktum, sa Clinton til et pressekorps som hadde kastet alt annet de hadde i hendene.

Dagen etter følte Hillary behov for å publisere en artikkel med tittelen «Hillary: Derfor fortsetter jeg» i avisa New York Daily News. Der utdyper hun at hun føler seg misforstått.

- Nesten umiddelbart ble noen av kommentarene mine tatt fullstendig ut av kontekst og tolket til å bety noe helt annet - og komplett utenkelig, skriver presidentkandidaten om attentat-kontroversen.

I nesten-beklagelsene sier hun at hun er lei seg «hvis noen ble såret», men samtidig angriper hun nå Obama-leiren fordi hun mener den har helt bensin på bålet.

Obama selv kaller Kennedy uttalelsen «uheldig» og mener den ikke har noe i valgkampen å gjøre. Men samtidig prøvde han, i hvert fall tilsynelatende, å tone ned betydningen av Hillarys blemme.

- Jeg har forstått at når du har drevet valgkamp i så mange måneder som jeg og Clinton har gjort, blir du noen ganger skjødesløs i forhold til hvilke uttalelser du gir. Jeg tror det var det som skjedde her. Hun har sagt at hun ikke mente dette som noen fornærmelse, og jeg tar hennes ord for det, sa Obama selv i et radiointervju på lørdag.

Kennedy: - Ingen fornærmelse

Mens mange framsto som sjokkerte, mener andre at Clintons Kennedy-kommentar var klumsete, men at den verken var «et innblikk i Hillarys mørke sjel» eller verdt det enorme medieoppstyret som fulgte.

Den eneste fra Kennedy-klanen som har gitt en direkte uttalelse er avdøde Bobbys sønn, den erklærte Clinton-støttespilleren Robert F. kennedy Jr.

- Det er feil av folk å se på dette som en fornærmelse, skrev han i en uttalelse som ble videreformidlert av Hillarys stab.

Samtidig siterer New York Post en anonym slektning som er langt mer opprørt.

Bill ler ikke

Vitsetegnerne, politiske motstandere og sarkastiske kommentatorer har tydd til blant annet Monty Python-sketsjer som «Dead Parrot Sketch» og «Black Knight» for å gjøre narr av det de ser på som Hillarys krampaktige utholdenhet.

Den førstnevnte handler om papegøyeselgeren som hardnakket hevder at den unektelig livløse burfuglen han har solgt slett ikke er død, mens den andre refererer til den iherdige ridderen som påstår at han bare er påført «et kjøttsår» etter at utfordreren har kappet av ham både bein og armer.

Bill Clinton går på sin side nok en gang til kraftig motangrep på mediesynserne. Han mener ingen kandidat noensinne har blitt behandlet så respektløst som det Hillary nå blir utsatt for «bare fordi hun har stilt til valg».

- Jeg kan ikke tro det. Det er bare frenetisk den måten de prøver å dytte og presse og herse med alle superdelegatene. «Å, dette er så forferdelig - folket vil ha henne. Å, dette er så grusomt - Hun kommer til å vinne presidentvalget, og han kommer ikke til å gjøre det. Å gud, dette må vi skjule», sa den opprørte ektemannen og eks-presidenten i går.

De neste primærvalgene avholdes tirsdag om ei uke, men ingen tror lenger at Hillary vil gi seg uten videre selv om de aller siste resultatene da foreligger.

<B>DÅRLIG HELG:</B> Tre dager etter den famøse kommentaren falt, er den fremdeles førstesidestoff i USA - både i tabloidene og i tyngre medier.
<B>MINUTTER FØR DET SMALT:</B> Her taler Robert F. Kennedy på Ambassador Hotel i Los Angeles 4. juni 1968, før han gikk ut en bakvei der den 24 år gamle palestineren Sirhan Sirhan ventet med en pistol og skjøt presidentkandidaten i hodet.
<B>VENN AV FAMILIEN:</B> Obama er en god venn, politisk og personlig, med Edward Kennedy (t.v.) som i forrige uke fikk konstatert en alvorlig hjernesvulst. Caroline Kennedy (t.h.) har sammenlignet Obama direkte med folkehelten JFK.