Kennedy kjemper for Kerry

Bruce Springsteens «No surrender» dundrer ut av store høyttalere. Inn kommer to gråhårede eldre herrer. Jubelen er rockestjerner verdig. Senator Edward Kennedy slåss for sin venn John F. Kerry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, New Hampshire: (Dagbladet): - Jeg er mannen som kan slå George W. Bush, sier John F. Kerry. Det samme sier Dean, Edwards og Clark.

I det siste døgnet fram til demokratenes viktige primærvalg i New Hampshire er kampevne og valgbarhet hovedtema.

Det er snart bare timer igjen til det skjebnesvangre primærvalget, et valg som kan være avgjørende for om John F. Kerry blir motkandidaten til George Bush til høsten.

Støtte fra en løve

- Den utrettelige forkjemperen for de vanskeligstilte. Senatets løve!

Slik blir Edward Kennedy introdusert. Han har en ting å si:

- Kerry er mannen.

Alle skjønner hva han mener. Den lange og magre senatoren fra Massachusetts er mannen som kan slå Bush. Han har et livs politisk erfaring og har gjort tjeneste på et hangarskip - på ordentlig.

Vietnam-veteranen Kerry oppildner sitt publikum ved å utfordre presidenten.

- Dersom han vil diskutere militære saker med meg, kom igjen! sier han, til publikums jubel.

Lokalet er overfylt.

Det var også Howard Deans frokost for gruppa Kvinner for Dean i går morges. Før den tidligere guvernøren fikk svart på ett eneste spørsmål, måtte brannvesenet stenge bygningen fordi den var fylt langt over det lovlige.

Howard Dean har svar på alle spørsmål, fra stamceller til vindmøller i Danmark, forurensing og helseforsikring. Sistnevnte er et av hans hovedpoeng.

- Alle andre industrialiserte land på jordas overflate har en eller annen form for helseforsikring. Det er en skam at USA ikke har vært i stand til det.

- Aldri sinna

En i publikum roper til ham. Noe om aids og hiv, litt uforståelig. Dean svarer rolig, men spørreren avbryter ham igjen. Den nå så velkjente «sinte Dean» strever med å beherske seg. Vi kan se ham kjemper mot irritasjonen.

Da Dagbladet treffer ham ved utgangen etterpå, sier han litt spøkefullt:

- Jeg er aldri sinna.

Meningsmålingene spriker før primærvalget i New Hampshire i morgen.

Én gir Kerry og Dean ganske lik oppslutning, andre gir Kerry et enormt forsprang. John Edwards og Wesley Clark er rett bak de to, og langt bak dem ligger Joe Lieberman.

- Ta landet tilbake

John Edwards er like utrettelig her som han var i Iowa. Han

er kjent som den optimistiske kandidaten, og hans hovedbudskap er:

- Ta landet tilbake. Tilbake fra den lille kretsen av spesielle grupper og privilegerte rundt George W. Bush.

Wesley Clark hadde regnet med å score høyt på sin militære bakgrunn, men John F. Kerrys suksess har ødelagt noe av den strategien.

KENNEDY PÅ BANEN : Senator Edward Kennedy slåss i New Hampshire for sin politiske frende fra Massachusetts, John F. Kerry.
KONTROLLERT: Howard Dean klarer å kontrollere sitt temperament foran det viktige primærvalget i New Hampshire.