Kennedy ville ut av Vietnam i 1965

WASHINGTON (NTB-AFP): President John F. Kennedy ba sine nærmeste rådgivere om å lage en plan for full amerikansk tilbaketrekning fra Vietnam, bare uker før han ble drept i november 1963, viser nylig nedgraderte dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et notat datert 4. oktober 1963 skriver Kennedys nære medarbeider Maxwell Taylor at presidenten to dager tidligere ba om en plan for tilbaketrekning.

Ifølge dokumentet skulle planen diskuteres med den sørvietnamesiske presidenten Ngo Dinh Diem. Han ble drept i et attentat noen få uker før Kennedy selv falt som offer for kuler under et besøk i Dallas, 22. november 1963.

Kennedy ønsket ifølge notatet at alle amerikanske soldater skulle være ute av Vietnam innen utgangen av 1965. Kennedys etterfølger i Det hvite hus, Lyndon Johnson, var av en helt annen oppfatning, og de amerikanske styrkene ble værende helt fram til 1975.

Dokumentet som viser Kennedys ønske om tilbaketrekning fra Vietnam, er blant 800 dokumenter som nå er nedgradert og gjort offentlig av Kongressen, i et forsøk på å kaste ytterligere lys over drapet på den amerikanske presidenten.