Kenneleier tatt for dyremishandling

En eier av et hundesenter er i Sarpsborg byrett dømt til betinget fengsel i 75 dager og ei bot på 20 000 kroner for dyremishandling. En inspeksjon avdekket avmagrede hunder som verken hadde fått tilstrekkelig med vann eller mat - og hadde halvert sin vekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I domspresmissene heter det:

- Under en inspeksjon er det framkommet at to grand danois-hunder hadde en anslått vekt på 20-30 kilo, mens de burde ha veid ca. 50 kilo. Begge hundene virket tynne og skarpe over ryggen. De hadde også sår som trolig stammet fra bitt. Det er en alvorlig sak å påføre dyr unødige lidelser på denne måten, skriver dommerne.

Inspeksjonen avdekket dessuten at to rottweilere var svært tynne og på grensen til avmagring. Ei tispe på åtte år veide 38 kilo. Vannet hundene til tider har fått, skal ha vært både slimete og brunt.

Ble advart

Innehaveren skal ha fått advarsler før han ble politianmeldt, men ifølge retten viste han ikke interesse for å rydde opp i de sterkt kritikkverdige forholdene ved senteret.

Ifølge dommen ble det funnet døde mus i et av hundeburene. Musene var i ferd med å tørke ut, og det viser at de må ha ligget i burene en viss tid før de ble oppdaget.

Nektet straffskyld

- Dette viser at det heller ikke har vært skikkelig rengjøring. Hunder hadde også liggesår som tilbakeføres til manglende renhold, konstanterer dommerne.

Tiltalte nektet straffskyld, og avviste både mangelfull foring og renslighet, men ble ikke trodd. Eieren var også tiltalt for å ha utgitt seg for å være veterinær. På dette punktet ble han imidlertid frifunnet, etter at retten hadde sett hans makerdsføringsopplegg i sammenheng.