DREPT I AFGHANISTAN: Kenneth Wallin (22) skulle hjem til Sverige om en måned. Men i går ble han drept av en hjemmelaget veibombe, og drar hjem til Sverige i en kiste førstkommende tirsdag. Foto: PRIVAT
DREPT I AFGHANISTAN: Kenneth Wallin (22) skulle hjem til Sverige om en måned. Men i går ble han drept av en hjemmelaget veibombe, og drar hjem til Sverige i en kiste førstkommende tirsdag. Foto: PRIVATVis mer

Kenneth Wallin (22) skulle hjem fra Afghanistan om en måned

Den svenske soldaten blir sendt hjem i kiste på tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Svenske Kenneth Wallin (22) hadde bare omlag en måned igjen i Afghanistan, og i går ble troppen hans, forsterkningstyrken FS19, kalt ut på et oppdrag for å gi støtte til en svensk stridsvogn som hadde blitt angrepet av opprørere med kalashnikov og granatgevær vest for Mazar-e-Sharif nord i Afghanistan.

Men så langt kom de aldri.

22-åringen, som førte et pansrede kjøretøy, kjørte på en hjemmelaget veibombe. Tre soldater ble skadd, men de to andre overlevde. 22-årige Kenneth Wallin døde av skadene klokka 17.45 norsk tid.

Dempet stemning - Hans liv var ikke til å redde, sier generalmajor Berndt Grundevik, som er inspektør for den svenske hæren.

I dag er stemningen på den svensk-finske leiren Northern Lights i Mazar-e-Sharif svært dempet, skriver den svenske avisa Expressen.

- Vi fokuserer på tre ting: å støtte vår falne soldats familie, å ta vare på hans kamerater i troppen og å fortsette vår operative virksomhet, sier Gustaf Fahl, som er øverstkommanderende for FS19.

- Det er en dempet stemning. Mange sørger selvfølgelig dypt over Kenneth, han var en modig soldat og en god venn. Det er sterke følelser i garderoben, sier Fahl.

Møtt av flagg på halv stang De to andre skadde soldatene ble brakt til ISAFs regionale hovedkvarter Camp Marmal, og ble møtt med en preget leir i Northern Lights med flaggene på halv stang da de returnerte derfra.

- Han var kunnskapsrik og god på det han gjorde. Han var en jævlig bra fyr, sier en kamerat til Aftonbladet.

- Han var en veldig god venn og kollega som alltid stilte opp, sier Daniel Lindström (23) til Expressen.

Hjem i kiste Kenneth Wallin kom til Afghanistan i mai. 22-åringen hadde bare omlag en måned igjen i Afghanistan. I desember skulle han hjem til Sverige. Istedet blir han sendt hjem i kiste kommende tirsdag.

Området Wallin ble drept har i det siste blitt mer og mer herjet av opprørere. Også norske styrker opererer i Mazir-e-Sharif og holder til på Camp Nidaros sammen med soldater fra Latvia. Denne leiren ligger innenfor Camp Marmal.

I morges startet militærpolitiet granskning av angrepet, skriver Aftonbladet.

- Man samler inn så mye bevis man kan fra området for å prøve å finne ut av hvilken type motstandere som står bak. Man ser på hylster og selve krateret ladningen har gått av, sier generalmajor Berndt Grundevik til avisa.

Kenneth Wallin ble det den femte svenske soldaten som har blitt drept i Afghanistan.