LEDIG: Kent Skibstad (33) mener det er sløsing med ressurser når nyutdannede politifolk blir gående arbeidsledig, og mener de bør kunne forvente jobb nesten umiddelbart.  Foto: Lars K. Aalgaard.
LEDIG: Kent Skibstad (33) mener det er sløsing med ressurser når nyutdannede politifolk blir gående arbeidsledig, og mener de bør kunne forvente jobb nesten umiddelbart.  Foto: Lars K. Aalgaard.Vis mer

Kent (33) har søkt på 400 politijobber uten å få napp - nå går han på NAV

Politi-Norge skriker etter folk, men pengemangel gjør at nyutdannede politifolk må smøre seg med tålmodighet før de får jobb. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han poserte på bilde med justisminister Anders Anundsen (Frp) da han fikk sitt vitnemål i vår. Nå går Kent Skibstad (33) fra Sandnes arbeidsledig.

Han har nemlig søkt på 400 forskjellige politijobber fra Agder i sør til Finnmark i nord, uten å få dem.

Svaret er det samme.

- Jeg har fått over 160 avslag. Alle er hyggelige. De skriver at de har behov for folk, men at de ikke har råd til å ansette, sier Skibstad til Dagbladet.

Han bor i oljebyen Stavanger, hvor arbeidsledigheten har skutt i været på grunn av oljekrise.

- Det betyr at vanlige jobber nesten ikke er å få tak i. Da blir det NAV. Jeg synes det er spesielt at utdanna politifolk blir gående rett ut i arbeidsledighet. Vi kunne vært ute blant folk og bidratt til en bedre polititjeneste. I stedet ender vi opp som lagervare, sier han til Dagbladet.

NYUTDANNET: Justisminster Anders Anundsen (Frp, t.h) poserte på bilde sammen med Kent Skibstad (33) da sistnevnte fikk sitt vitnemål tidligere i år. Nå er politimannen arbeidsledig. Foto: Privat.  
NYUTDANNET: Justisminster Anders Anundsen (Frp, t.h) poserte på bilde sammen med Kent Skibstad (33) da sistnevnte fikk sitt vitnemål tidligere i år. Nå er politimannen arbeidsledig. Foto: Privat.   Vis mer

50-50-fordeling

Skibstad er ikke alene om å være arbeidsledig politimann.

En uformell spørreundersøkelse fra Politiets Fellesforbunds studentorganisasjon, viste at en tredjedel av de nyutdannede studentene fra i år fortsatt sto helt arbeidsledige i juli, mens seksti prosent gikk i vikariater med mindre enn tre måneders varighet.

Det høres kanskje pussig ut: Regjeringen gir nemlig øremerkede midler til at distriktene skal ansette 350 politifolk i løpet av året. Samtidig slutter det årlig rundt 350 politifolk i norske politidistrikter - noe som i utgangspunktet skulle ryddet plass til andre halvdel av politikullet fra i år.

Statistikken fra Politidirektoratet viser dessuten at de aller fleste politistudentene - i fjor 97 prosent - hadde fått jobb i etaten.

Problemet er bare at det tar tid. Forklaringen er todelt:

- Problemet er at stillingene som blir naturlig ledig ikke erstattes, men holdes vakante. Samtidig er økonomien så dårlig rundt omkring at man ikke ansetter nye før i desember, slik at man kan spare lønna i 11 måneder, forklarer Skibstad, som er tidligere lokallagsleder i Politiets Fellesforbund.

Han mener det er sløsing med ressurser, og understreker at han ikke klandrer politimestrene.

- Politidistriktene og politiledelsen ønsker å ansette, og det virker som de gjør sitt beste for å få dette til, men det er ikke lett når man ikke har pengene. Jeg forstår at de ikke kan ansette, og jeg forstår frustrasjonen til de som skal ansette. Det er ikke distriktene sin feil. Her må politikerne ta ansvar, og satse på politiet. Det innebærer å få alle politifolk ut i jobb, sier han.

Han mener den store taperen med dagens situasjon er det norske folk.

- Anundsen ga oss alle jobbgaranti i 2013. Det er så klart synd for meg at jeg ikke får jobb, men jeg kommer til å få det en gang. Det dette virkelig rammer er det norske folk. Stillingene finnes jo, og vi er klare. Hvorfor ikke sette oss i arbeid med en gang, og faktisk bruke oss til det vi er utdannet til?, spør han.

Skjønner frustrasjoner

Statssekretær Ove Vanebo (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet skjønner frustrasjonen til politistudenter i Skibstads situasjon - men mener de er en priviligert gruppe i samfunnet sammenlignet med mange andre studentgrupper.

- Alt tyder at de vil få jobb, selv om det kan ta litt tid, sier Vanebo til Dagbladet.

- Hvis det er sånn at de blir gående på NAV fra de er ferdig med utdanning og til slutten av året, er vel ikke det spesielt heldig?

- At man ikke har jobb et par-tre måneder etterpå er noe man må regne som nettopp ferdig student, men dette er så klart noe vi tar alvorlig, og som vi vil ta opp i vårt neste styringsmøte med Politidirektoratet, sier Vanebo.

Det er uklart hvor mange stillinger som holdes åpne i påvente av at det skal gjøres ansettelser, slik Skibstad beskriver.

En ringerunde Dagbladet har gjort til politidistriktene viser at cirka hundre stillinger står ledig i politidistriktene Øst og Nordland.

Samtidig har Politiets Fellesforbund slått alarm om mellom 15-20 vakante stillinger i Finnmark og 35 ledige stillinger i Møre og Romsdal.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener det er store mørketall.

- Sannsynligvis er det snakk om flere hundre stillinger som holdes ledig på grunn av dårlig økonomi, sier han til Dagbladet.

Hvorvidt de ledige stillingene vil fylles i løpet av året, framstår i dag uklart.

Noen politidistrikt vet allerede at de ikke vil har råd:

KRITISK: Steven Hasseldal er politimester for Øst Polidistrikt, som er ett av tolv nye politidistrikt som ble dannet i år. Han legger ikke skjul på at det er vanskelig å få budsjettet til å gå opp. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. 
KRITISK: Steven Hasseldal er politimester for Øst Polidistrikt, som er ett av tolv nye politidistrikt som ble dannet i år. Han legger ikke skjul på at det er vanskelig å få budsjettet til å gå opp. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.  Vis mer

- Innsparingskravene gjør at vi ikke kan fylle opp alle stillingene. Vi ansetter det vi skal i forhold til nye tildelte stillinger, men må la være å erstatte andre som slutter på grunn av økonomien. Hvordan regnestykket ser ut på slutten av året, vet vi ikke, sier politimester Steven Hasseldal i Øst Politidistrikt, som holder mellom 40-60 stillinger ledig gjennom året fordi han ikke har råd til å fylle dem.

- Må ha mer penger

Bolstad er bekymret over praksisen med å holde stillinger ledig, som gjør at statistikken kan se fin ut på slutten av året, mens det i realiteten mangler folk.

- Politikerne og Politidirektoratet kan skryte av at et distrikt har fått tretti nye stillinger, mens det samtidig holdes tjue stillinger ledig. Sluttsummen blir da ti og ikke tretti, sier han.

Han ser bare en løsning på problemet: Totalramma til politiet må økes. Han mener dagens pengepott er altfor liten, til tross for at regjeringen har økt den kraftig.

Faktisk viser beregninger som fagbladet Politiforum har gjort, at politidistriktenes økonomiske handlingsrom redusert med over 400 millioner siden 2014.

BEKYMRET: Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener situasjonen i noen av distriktene er kritisk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKYMRET: Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener situasjonen i noen av distriktene er kritisk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Vanebo i Justis- og Beredskapsdepartementet sier han er klar over at det er stramme budsjetter i politidistriktene - og forsikrer om at ansettelsene utover høsten vil følges med lupe.

Vurderer tilleggsbevilgninger

Han påpeker at det er opp til politimestrene hvordan de disponerer mannskapene sine gjennom året.

Samtidig utelukker han ikke at regjeringen kan komme med tilleggsbevilgninger til politiet for å bistå der det er strammest.

- I disse dager har vi den såkalte august-konferansen hvor regjeringen skal sette seg ned og se på politiets situasjon. Da er det naturlig at vi også diskuterer dette, for vi er klar over at det ser stramme budsjetter. Dette er noe vi vurderer hele tiden, sier Vanebo til Dagbladet.