VERDENS STØRSTE:  Dette er verdens største flyktningleir, Dadaab. Over 300 000 mennesker bor her. Foto: Tony Karumba / AFP Photo / NTB Scanpix
VERDENS STØRSTE: Dette er verdens største flyktningleir, Dadaab. Over 300 000 mennesker bor her. Foto: Tony Karumba / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Kenya krever at verdens største flyktningleir må flyttes - til Somalia

Gir FN tre måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kenya gir FN tre måneder på å flytte den enorme flyktningleiren i Dadaab fra Kenya og inn i Somalia. De aller fleste flyktningene i leiren kommer fra Somalia.

Bakgrunnen for kravet er terrorangrepet mot en høyskole i Garissa i begynnelsen av april, som den somaliske ekstremistgruppa al-Shabaab sto bak, samt andre al-Shabaab-angrep mot kenyanske mål, melder Reuters.

Kenyanske myndigheter har de siste årene anklaget al-Shabaab og andre militante islamistgrupper for å gjemme seg blant flyktningene i Dadaab og å drive utstrakt rekrutteringsvirksomhet i leiren.

Økt press 148 mennesker ble drept i angrepet i Garissa, og presset øker nå på myndigheten i Kenya om å gjøre mer for å stanse al-Shabaab.

Over 335.000 flyktninger bor i Dadaab-leiren, som egentlig består av tre leire og som drives av FNs flyktningkontor UNHCR med bistand av andre hjelpeorganisasjoner, deriblant Flyktninghjelpen.

Leiren ligger øst i Kenya, om lag ti mil fra grensen til Somalia. De aller fleste flyktningene i leiren kommer fra Somalia, men det finnes også flyktninger der fra Kongo og andre konfliktområder i Afrika.

Borgerkrig Dadaab-leiren ble opprettet på begynnelsen av 1990-tallet, da borgerkrigen i Somalia brøt ut og et stort antall somaliere flyktet over grensen til Kenya.

Kenyanske myndigheter har imidlertid aldri vært særlig begeistret for leiren, og flyktningene har ikke lov til å gå ut av leiren og inn på kenyansk territorium. De må enten holde seg innenfor gjerdene eller dra tilbake til Somalia. (©NTB)