VALG: En opposisjonstilhenger foran en brennende barrikade som er laget av materialer fra en eiendom som tilhører en mann fra kikuyu-folket. President Uhuru Kenyatta tilhører kikuyu-folket. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix
VALG: En opposisjonstilhenger foran en brennende barrikade som er laget av materialer fra en eiendom som tilhører en mann fra kikuyu-folket. President Uhuru Kenyatta tilhører kikuyu-folket. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpixVis mer

Valg i Kenya

Kenya-president leder med 97 prosent av stemmene

Titalls mennesker er blitt drept i sammenstøt under valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kenya har havnet i en farlig og uavklart situasjon etter det omstridte valget torsdag, som sittende president Uhuru Kenyatta leder med 97 prosent av stemmene.

Opposisjonens kandidat Raila Odinga har boikottet valget. På grunn av opptøyer og vold ble valget utsatt i Odingas kjerneområder vest i landet. Det er ikke klart når valget vil kunne gjennomføres i de fire fylkene. Trolig vil en ny dato komme om noen dager, skriver Al Jazeera.

Flere døde

Ifølge landets valgkommisjon brukte om lag en tredel av velgerne stemmeretten torsdag.

Så langt i år har 44 personer blitt i sammenstøt som følge av valget, skriver The Guardian. Al Jazeera skriver at på valgdagen torsdag skal minst tre personer ha blitt drept i angrep mellom sikkerhetsstyrker og motstandere av regjeringen i en demonstrasjon.

Minst 86 personer er blitt arrestert på grunn av opptøyene og seks politibetjenter er blitt alvorlig skadde, skriver Sky News.

Den britiske kanalen skriver at dagens valg er den største politiske krisen siden 2007, da 1100 døde under valget.

Annullerte valget

Torsdagens valg var ment å være en omkamp mellom Kenyatta og Odinga etter at Odinga klaget på gjennomføringen av presidentvalget i august og høyesterett annullerte Kenyattas seier.

Begrunnelsen for annulleringen, var uregelmessigheter i gjennomføringen av valget. Det har aldri skjedd før at et presidentvalg i et demokratisk afrikansk land er blitt opphevet av en domstol.

Ut fra det foreløpige valgresulatet, ser det ut til at Kenyatta får en ny periode som president. Sist det var valg i det afrikanske landet, var i 2013.

Lørdag formiddag var det rolig i områder der opposisjonen står sterkt, både i slumområder i hovedstaden Nairobi og i Kisumu i vest, som er Kenyas tredje største by. Tidligere har en rekke mennesker blitt drept i sammenstøt mellom politi og demonstranter i disse områdene.

(Dagbladet/NTB)