ALLE DISSE MÅ VEKK:  Dette bildet viser en del av flyktningleiren Dadaab som heter Hagadera. Kenyanske myndigheter har kunngjort at denne leiren nå må stenges og at flyktningleirene må bort. Dadaab er verdens største flyktningleir, etterfulgt av Zaatari i Nord-Jordan. Foto: Thomas Mukoya / NTB Scanpix / Reuters
ALLE DISSE MÅ VEKK: Dette bildet viser en del av flyktningleiren Dadaab som heter Hagadera. Kenyanske myndigheter har kunngjort at denne leiren nå må stenges og at flyktningleirene må bort. Dadaab er verdens største flyktningleir, etterfulgt av Zaatari i Nord-Jordan. Foto: Thomas Mukoya / NTB Scanpix / ReutersVis mer

Kenya skal stenge flyktningleirer med 600 000 mennesker: - De har vært i landet i et kvart århundre

Spørsmålet er hvor de har planer om at de 600 000 skal gjøre av seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord i Kenya ligger verdens største flyktningleir, med 328 111 flyktninger, flere innbyggere enn det er i Bergen og Kristiansand til sammen.

Nå har kenyanske myndigheter slått fast: De skal vekk.

- Akkurat nå har Kenya over 600 000 flyktninger, hovedsakelig i leirene Dabaab og Kakuma. Disse flyktningene har vært i landet i nesten et kvart århundre, skriver Karanja Kibicho i det kenyanske innenriksdepartementet i en uttalelse.

Peker på al-Shabaab De sier sikkerhetssituasjonen tilsier at flyktningleirene nå må stenges og hevder at terrorgrupper som al-Shabaab opererer inne i leirene og planlegger terror der ifra.

Jihadistgruppen al-Shabaab har de siste åra utført en rekke store terrorangrep i Kenya, som hevnangrep for Kenyas aktive rolle i å bekjempe dem inne i Somalia gjennom Den afrikanske Union (AU).

Jihadistgruppa kontrollerte i 2011 Somalias hovedstaden Mogadishu, men har blitt tvunget ut i rurale områder. De startet som en motstandsgruppe mot en etiopisk invasjon, men har utviklet seg til å bli en global jihadistgrupper som også tiltrekker seg nordmenn.

- Som et land med begrensede ressurser, som står overfor en eksistensiell terrortrussel, kan vi ikke lenger la vårt folk bære hoveddelen av byrden for at det internasjonale samfunnets forpliktelser overfor flyktningene har blitt svekket, skriver Kibicho.

Han peker på at de får inn mindre midler til flyktningene og at flyktningene er et internasjonalt ansvar, ikke ett lands ansvar.

ENORM FLYKTNINGLEIR:  Dadaab er verdens største flyktningleir og har til sammen 328 000 flyktninger fordelt på fem mindre leirer. Dette bildet er tatt mandag denne uka. Foto: Xinhua/Sun Ruibo/NTB Scanpix
ENORM FLYKTNINGLEIR: Dadaab er verdens største flyktningleir og har til sammen 328 000 flyktninger fordelt på fem mindre leirer. Dette bildet er tatt mandag denne uka. Foto: Xinhua/Sun Ruibo/NTB Scanpix Vis mer

Så nå vil de stenge de to leirene med 600 000 flyktninger.

- Bedrer ikke sikkerhetssituasjonen - Vi kan ikke se hvordan å stenge leirene skal bedre sikkerhetssituasjonen, påpeker Neil Turner, Flyktninghjelpens landdirektør i Kenya, overfor Dagbladet. 

Kenyanske myndigheter har ennå ikke presisert hvor de mener de 600 000 flyktningene skal gjøre av seg - og hvordan de har planer om å organisere stengingen. Også i april  fjor kunngjorde myndighetene at de ville stenge leirene, etter at al-Shabaab angrep universitetet i Garissa i Nord-Kenya og drepte 147 personer. I fjor trakk de imidlertid planene etter massivt press fra det internasjonale samfunnet.

Spørsmålet er om avgjørelsen er endelig denne gangen. Kenyanske myndigheter har allerede oppløst departementet for flyktninghåndtering (DRA), som koordinerer hjelpearbeidet i leirene.

- Det er en erklæring så langt og vi håper det ikke er en endelig avgjørelse, sier Turner på Skype fra Kenya.

- Kenya har tatt et stort ansvar i mange år nå, sier Turner, men påpeker at Kenya fortsatt får inn 70 flyktninger fra Sør-Sudan hver dag.

Avtale for å dra hjem I 2013 inngikk FN, Kenya og Somalia en avtale for at somaliske flyktninger i Kenya frivillig kunne returnere til Somalia. Den kaltes Tripartite Agreement. Stadig flere flyktninger returnerer til Somalia på grunn av en bedret sikkerhetssituasjon i sine hjemområder.

- Tragisk nok er situasjonene som gjør at folk flykter fra Somalia og Sør-Sudan fortsatt uavklart, skriver FNs høykommissær for flyktninger i en pressemelding.

Men i uttalelsen påpeker kenyanske myndigheter at det ikke går raskt nok. De vil stenge leirene så raskt som mulig.

- Antallet hjemsendelser øker. I utgangen av mars i år hadde det allerede vært over 7000 frivillige returer til Somalia. Det er rundt det samme antallet som returnerte i hele fjor, sier Turner til Dagbladet.

Selv om al-Shabaab ikke holder like store landområder som de gjorde for noen år siden, er terroren deres vidstrakt. Turner påpeker at sikkerhetssituasjonen i Somalia er vanskelig, og at tilgangen på skole og offentlige tjenester er dårlig.

- Det er usannsynlig at de bestemmer seg for å returnere hvis det ikke er skoler og basistjenester på plass i Somalia, sier Turner til Dagbladet.

I fjor søkte 561 personer fra Somalia om asyl i Norge.