ANKLAGES: Kenyansk politi anklages for gjenvoldtekter under valget. Her er velgere og politi under et sammenstøt i Nairobi i forbindelse med valget. Foto: AP Photo/Khalil Senosi
ANKLAGES: Kenyansk politi anklages for gjenvoldtekter under valget. Her er velgere og politi under et sammenstøt i Nairobi i forbindelse med valget. Foto: AP Photo/Khalil SenosiVis mer

Kenyansk politi anklages for gjengvoldtekter under valguro

Kenyanske politifolk voldtok og banket opp sivile under uroen som brøt ut i forbindelse med høstens valg, ifølge Human Rights Watch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var utbredt seksuell vold mot kvinner og jenter og seksuelle angrep på menn, skriver HRW i en ny rapport kalt «De var menn i uniform».

Volden skjedde i forbindelse med valget i august.

- De brukte overdreven makt mot demonstranter og drepte, slo og lemlestet personer, samt plyndret og ødela eiendom, skriver menneskerettsgruppa videre.

Rapporten er basert på intervjuer med 65 kvinner, tre jenter og tre menn, som alle har fortalt at de ble utsatt for seksuelle overgrep.

Om lag halvparten av voldtektene var gjengvoldtekter begått av politimenn eller menn i uniform. Mange ganger ble kvinnenes barn og ektefeller utsatt for vold eller torturert i forbindelse med voldtektene.

Minst 58 mennesker er drept i sammenstøt siden valget 8. august.

Valgresultatet ble annullert av høyesterett, mens det neste valget ble boikottet av opposisjonen. Dermed ble president Uhuru Kenyatta gjenvalgt med stor margin.

Volden under valget har etniske undertoner ettersom Kenyatta og opposisjonskandidaten Raila Odinga tilhører hver sin folkegruppe og henter sin støtte blant mennesker med samme etniske bakgrunn som dem selv.

(NTB)