Kenyansk politi jobber med å sirkle inn norsk terrorist

Etter det grufulle terrorangrepet ved Westgate.

 - VANSKELIG JOBB:  Leder for anti-terror-politiet i Kenya, Boniface Mwaniki forteller til Dagbladet at de står foran en vanskelig jobb. Dette bildet er fra en del av kjøpesenteret som ble meget skadet under angrepet. Foto: NTB Scanpix.
- VANSKELIG JOBB: Leder for anti-terror-politiet i Kenya, Boniface Mwaniki forteller til Dagbladet at de står foran en vanskelig jobb. Dette bildet er fra en del av kjøpesenteret som ble meget skadet under angrepet. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAIROBI/OSLO (Dagbladet): Lederen for antiterrorpolitiet i Kenya, Boniface Mwaniki, forteller til Dagbladet at etterforskningen i etterkant av den grufulle terroren på kjøpesenteret ved Westgate i september er meget intrikat.

Terroristbevegelsen Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet som skadet 200 og drepte minst 60 personer. Den islamsk-inspirerte terrorgruppa har et kontaktnettverk som sprer seg over en lang rekke av land og kontinenter.

Kenyanske myndigheter samarbeider nå med PST for å finne en norsk-somalier som er mistenkt for å ha vært delaktig i terrorangrepet.

- Det er en komplisert etterforskning for alle parter som er involvert på tvers av landegrensene. Forhåpentligvis vil vi få enda større oversikt i løpet av de neste dagene over hvem som har vært involvert i dette og hvilket land de kommer fra, sier Mwaniki.

- Hva vet du om norsksomalieren som skal være involvert i dette?

- Det kan jeg ikke uttale meg noe om på dette tidspunktet, sier politisjefen.

40 mistenkte Kenyansk politi opplyser til Dagbladet at over 40 mistenkte til nå er avhørt i terrorsaken. Major Emmanuel Chirchir, som er talsmann for for en forsvarsgruppe i Kenya (Kenya Defence Forces), forteller at kenyanske myndigheter slår fast identiteten på fire av terroristene som angrep kjøpesenteret.

- Navnet på disse er Abu Baara al-Sudani fra Sudan, Omar Nabhan fra Kenya, Khattab al-kene fra Somalia og Umayr som fortsatt ikke er identifisert. Jeg bekrefter at disse var terrorister. De døde alle da kenyanske forsvarsstyrker raidet kjøpesenteret, sier Chirchir.

Noen av dem er kjent for politiet fra før. Majoren forteller at politiet fortsatt jobber med å finne etternavnet til Umayr, samtidig kan de slå fast at Al-Sudani var en  såkalt underleder for deler av terrorgruppen som sto bak angrepet.

 OVERVÅKNINGSBILDER:  Flere av terroristene som angrep Westgate ble fanget på overvåkningskamera. En talsmann for det kenyanske millitæret navngir fire av terroristene som: Abu Baara al-Sudani, Omar Nabhan, Khattab al-Kene og Umayr. Foto: AP Photo/ Kenyan Defence forces via Citizen TV.
OVERVÅKNINGSBILDER: Flere av terroristene som angrep Westgate ble fanget på overvåkningskamera. En talsmann for det kenyanske millitæret navngir fire av terroristene som: Abu Baara al-Sudani, Omar Nabhan, Khattab al-Kene og Umayr. Foto: AP Photo/ Kenyan Defence forces via Citizen TV. Vis mer

- Han var en trent skarpskytter og en erfaren kriger, forteller Chirchir.

Det siste døgnet har også to personer med tilknytning til Al-Shabaab, pluss en 19 år gammel student og en 36 år gammel mann bosatt i Kenya blitt tatt inn til avhør hos det lokale politiet i Mombasa.

Ønsker å kneble dem Det er fortsatt høyst usikkert hvor mange terrorister som var med på «Westgate-angrepet». Kenyansk politi gikk tidlig ut etter terroraksjonen og fortalte at de fryktet at så mange som 20 terrorister var involvert i selve angrepet.

Dette tallet har senere blitt nedjustert kraftig, og nå er politiet i hovedsak ute etter en gruppe på 4-12 menn, forteller politiet. I tillegg er det en mengde terrorister politiet ønsker å kommet i kontakt med som ikke var med på selve aksjonen.

- Jeg kan ikke si så mye på dette stadiet av etterforskningen, men jeg kan si at vi naturligvis ønsker å fange disse terroristene, sier Mwaniki til Dagbladet.

- Tegn og signaler Dagbladet kjenner til at norsk-somalieren i 20-årene, som er mistenkt for angrepet er oppvokst her til lands. Han skal ha reist fra Norge så sent som i august. Flere kenyanske medier opplyser også om at deler av planleggingen skal ha foregått i Norge.

- Vi har fått tegn og signaler fra lokalt politi i Kenya som tyder på at deler av planleggingen til dette terrorangrepet skal ha foregått i Kenya og i Norge, forteller en journalist fra den velinformerte kenyanske avisa The Star, til Dagbladet.

PST er nå i Kenya og jakter norske spor.

- Vi ønsker å samarbeide med norske myndigheter, sier leder for antiterrorpolitiet, til Dagbladet.

 - NORGE ER SENTRALT:  Det lokale politiet i Kenya tror nå at det massive angrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi, ble planlagt i Norge og Kenya, skriver kenyanske medier. Foto: NTB Scanpix.
- NORGE ER SENTRALT: Det lokale politiet i Kenya tror nå at det massive angrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi, ble planlagt i Norge og Kenya, skriver kenyanske medier. Foto: NTB Scanpix. Vis mer