ADVARER: Utenriksminister John Kerry er klar i sin tale over at uttalelsene fra Tyrkia ikke vil gå upåaktet hen. I en uttalelse fra USAs utenriksdepartement heter det at slike beskyldninger er falske og skadelige. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kerry advarer Erdogan etter massearrestasjoner

Flere generaler arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry ber tyrkerne om å overholde demokratiske prinsipper etter at Tyrkia har pågrepet over hundre generaler etter fredagens kuppforsøk.

- Vi står helt og holdent på Tyrkias valgte lederes side. Men vi ber sterkt om at myndighetene respekterer landets demokratiske institusjoner og rettsstaten, er budskapet fra Kerry.

Tyrkiske myndigheter opplyser også at over 8000 politimenn er avsatt både i Istanbul og i Ankara.

Den tyrkiske avisen Anadolu melder også at President Erdogan og den tyrkiske domstolen tar ut sak mot flere av de arrestert lederne etter det mislykkede kuppet.

ARRESTERT: Det har vært massearrestasjoner av generaler som regjeringen hevder sto bak forrige ukes kuppforsøk. Foto: Murat Kula / Anadolu Agency Murat Kula / Anadolu Agency
ARRESTERT: Det har vært massearrestasjoner av generaler som regjeringen hevder sto bak forrige ukes kuppforsøk. Foto: Murat Kula / Anadolu Agency Murat Kula / Anadolu Agency Vis mer

Vurderer dødsstraff

Erdogan har lekt med tanken om å gjeninnføre dødsstraff, og har sagt at det bør debatteres i parlamentet.

Tyskland har svarte med å si at samtalene om et EU-medlemskapet vil bli lagt på is dersom Tyrkia gjeninnfører dødsstraff.

- Tyskland og EU har et tydelig standpunkt: vi tar kategorisk avstand fra dødsstraff. Et land med dødsstraff kan ikke bli en del av EU, sier Angela Merkels talsmann, Steffen Seibert, ifølge AFP.

Tyrkia søkte EU-medlemskap i 1987, men har aldri blitt tatt inn i varmen, men etter den nye flyktningavtalen med EU, har EU lovet å vurdere frierferden til tyrkerne.

Kuppforsøk

Totalt 265 mennesker ble drept i kaoset natt til lørdag.1140 mennesker ble såret.

Anklagene om hvem som sto bak planleggingen av kuppet hagler i alle retninger, og det er nesten like mange teorier som det er stemmer i diskusjonen.

Erdogan selv har vært klar i sin tale om at det er Fetullah Gülen som er hjernen bak kuppforsøket. Gülen lever i eksil i USA.