Kerry angriper Bushs utenrikspolitikk

Demokratenes presidentkandidat John Kerry går til angrep på George W. president Bushs utenrikspolitikk i et forsøk på skape et skille mellom seg selv og presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et møte i Seattle torsdag kveld kritiserte Kerry kraftig Bushs beslutning om å gå til krig mot Irak.

- Alle utenfor administrasjonen ser ut til å forstå at vi har store problemer i Irak, sa Kerry, som samtidig lovet å bygge ny allianser verden over for å slåss mot terrorismen, melder BBC.

I talen torsdag sa Kerry at kampen mot å hindre at terrorister får tak i masseødeleggelsesvåpen vil være hans høyeste prioritet som president.

En talsmann for Bush avviste Kerrys kritikk som politisk retorikk.

Talen i Seattle var starten på en elleve dagers kampanje hvor nasjonal sikkerhet står i fokus. Kerry sliter imidlertid med å distansere seg fra Bush i utenrikspolitikken.

- Basert på Seattle-talen vil de fleste amerikanere ha vanskeligheter med å se forskjeller mellom Kerrys og Bushs utenrikspolitikk, sier BBCs Washington-korrespondent, Rob Watson.

Kerry trakk opp fire punkter som vil danne grunnlaget for hans utenrikspolitikk: Han vil danne nye allianser, og modernisere forsvaret, slik at det kan stå imot terrortrusselen. Han vil bedre bruken av etterretningsopplysninger og diplomatisk- og økonomisk makt. I tillegg vil han sørge for at USA ikke er avhengig av olje fra Midtøsten.

- Det er fortsatt et sterkt ønske verden over for et Amerika som lytter og som leder, et Amerika som er respektert, ikke bare fryktet, sa senator Kerry, ifølge BBC.

NTB