Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kerry beklager Irak-spøk

John Kerry kryper til korset, og går ut av valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI (Dagbladet.no): Senator John Kerry kryper til korset og ber om unnskyldning for en mislykket vits som har gitt republikanerne ufortjent valgvind de siste to dagene.

Natt til torsdag norsk tid sa Kerry, som var George Bushs motkandidat i presidentvalget for to år siden, unnskyld ”til enhver soldat, familemedlem eller amerikaner som følte seg støtt”.

Kråkemat 

Det heter vel spise kråke (eating crow) på amerikansk, og betyr at man ydmykt biter i seg en dumhet. Mandag sa Kerry i en tale til studenter i California at de måtte lese hardt, eller kunne de ende i Irak.

Slengbemerkningen ble omsider oppdaget av republikanerne, som oppdaget at de kunne bruke den mot demokratene i valginnspurten. Dermed ble senatorens uttalelse raskt til et angrep på alle soldater og en antydning om at nasjonens 140.000 sønner og døtre på krigstjeneste i Irak, havnet der fordi de var mindre flittige eller begavet.

Det var svært kjærkomment, siden akkurat Irak-krigen er republikanernes store tapersak. Den har ført til at mange kongresskandidater markerer størst mulig avstand til sin president, men velgerne straffer dem likevel.

Avstand

Men i går var det demokratene som rømte fra sin tidligere forgrunnsfigur. Kerry avlyste i dag en rekke opptredener på valgmøter for partifeller og sa han ikke ville avspore valgkampen deres.

KRØP TIL KORSET:Den demokratiske senatoren John Kerry beklager spøken om sammenhengen mellom lav utdannelse blant amerikanske soldater og manglende krigslykke i Irak. Foto: AP
KRØP TIL KORSET:Den demokratiske senatoren John Kerry beklager spøken om sammenhengen mellom lav utdannelse blant amerikanske soldater og manglende krigslykke i Irak. Foto: AP Vis mer

Det er tvilsomt om Kerrys bemerkning vil spille noen avgjørende rolle, selv om den slår enda en spiker i hans drøm om å blir presidentkandidat igjen i 2008. Demokratene har fortsatt gode muligheter til å erobre flertall i Representantenes hus. Senatsflertall blir kanskje akkurat for vanskelig.

Men Kerry har bekreftet inntrykket av at han står fjernt fra store velgergrupper. Republikanerne håper feilskjæret skal hjelpe dem å mobilisere større del av velgerskaren og at mange vil markere sin patriotisme mot Kerry, trass i skuffelsen over at krigen går elendig.

image: Kerry beklager Irak-spøk