Kerry besto prøven

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den første av tre debatter i den amerikanske presidentvalgkampen som fant sted i Florida natt til i går, var trolig den viktigste. Den handlet om krigen i Irak og kampen mot terrorismen innenfor rammen av det som der omtales som sikkerhet i hjemlandet. President George W. Bush har hatt en klar ledelse på sin utfordrer senator John Kerry når velgerne blir spurt om hvem av de to som er den beste til å lede kampen mot terrorismen. Presidentens klare fordel er at det er han som nå fører denne kampen. Men dessuten har det hjulpet Bush at utfordrer Kerry ikke hadde klart å formulere egne, klare forslag til løsninger, og derfor heller ikke framsto som et tydelig alternativ til presidenten.

Presidenten hadde altså mest å tape. Han hadde ikke lykkes dersom Kerry etterpå ble oppfattet som vinner. For Kerry ville det være en seier å vise seg jevnbyrdig med presidenten. De første, upålitelige meningsmålingene holder Kerry som vinner. Men først over helga vil målingene vise om utfordreren har hentet inn noe av presidentens forsprang. Hadde de tidlige målingene og de fleste kommentatorene holdt presidenten som vinner, ville dette valget vært avgjort. Fortsatt er det mest sannsynlig at Bush blir gjenvalgt, men etter den første debatten er det fortsatt liv i valgkampen. Den handler nå utelukkende om å påvirke de velgere som ennå ikke har endelig bestemt seg i et dusin delstater der Bush og Kerry er jevnbyrdige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer