Kerry besto prøven

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første av tre debatter i den amerikanske presidentvalgkampen som fant sted i Florida natt til i går, var trolig den viktigste. Den handlet om krigen i Irak og kampen mot terrorismen innenfor rammen av det som der omtales som sikkerhet i hjemlandet. President George W. Bush har hatt en klar ledelse på sin utfordrer senator John Kerry når velgerne blir spurt om hvem av de to som er den beste til å lede kampen mot terrorismen. Presidentens klare fordel er at det er han som nå fører denne kampen. Men dessuten har det hjulpet Bush at utfordrer Kerry ikke hadde klart å formulere egne, klare forslag til løsninger, og derfor heller ikke framsto som et tydelig alternativ til presidenten.

Presidenten hadde altså mest å tape. Han hadde ikke lykkes dersom Kerry etterpå ble oppfattet som vinner. For Kerry ville det være en seier å vise seg jevnbyrdig med presidenten. De første, upålitelige meningsmålingene holder Kerry som vinner. Men først over helga vil målingene vise om utfordreren har hentet inn noe av presidentens forsprang. Hadde de tidlige målingene og de fleste kommentatorene holdt presidenten som vinner, ville dette valget vært avgjort. Fortsatt er det mest sannsynlig at Bush blir gjenvalgt, men etter den første debatten er det fortsatt liv i valgkampen. Den handler nå utelukkende om å påvirke de velgere som ennå ikke har endelig bestemt seg i et dusin delstater der Bush og Kerry er jevnbyrdige.

Debattens strenge avgrensninger og regelverk bidrar til at selve forestillingen blir oppstyltet og kantete. Det gjelder å hindre tabber som siden kan kjøres i negative reklamesnutter på TV. Innholdet blir deretter. Men likevel ble noen vesentlige ulikheter mellom kandidatene tydelige i løpet av de nitti minuttene det varte. Av størst interesse for utlandet er at Kerry vil fremme USAs interesser i dialog med det internasjonale samfunn gjennom allianser og i FN. Med Bush i Det hvite hus bestemmer USA seg først på egen hånd, og allierer seg deretter med de villige som kan slutte seg til denne politikken. Men det vinner Bush stemmer på i USA, og det er bare de som teller på valgdagen.