Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kerry bryter isfronten

I Russland for første gang på to år. Møter Putin.

I RUSSLAND: USAs utenriksmnister John Kerry kom til Sotsji i formiddag. Til venstre hans russiske kollega Sergej Lavrov. AFP PHOTO / POOL / JOSHUA ROBERTS Scanpix
I RUSSLAND: USAs utenriksmnister John Kerry kom til Sotsji i formiddag. Til venstre hans russiske kollega Sergej Lavrov. AFP PHOTO / POOL / JOSHUA ROBERTS Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister John Kerry er i den russiske svartehavsbyen Sotsji for å møte den russiske presidenten Vladimir Putin, og hans utenriksminister Sergej Lavrov.

Et gjennombrudd Møtene kommer etter at det de siste ukene har vært flere diplomatiske farmstøt for å komme ut av den låste situasjonen med sanksjoner og motsansjoner. At Kerry er i Sotsji bryter den isfronten USA har hatt i forhold til Russland etter den ukrainske revolusjonen i februar i fjor, annekteringen av Krimhalvøya i mars, og støtten til de separatistiske og russisk-vennlige opprørerne i Øst-Ukraina som begynte i april i fjor.

Kerry og Lavrov har møtt hverandre mange ganger de siste to åra og diskutert blant annet Ukraina. Men det har vært Tyskland som framfor noen har prøvd å ikke lukke den diplomatiske døra helt til Russland, mens USA har diskutert væpning av Ukraina, selv om Obama så langt har holdt igjen.

Det er derfor et gjennombrudd i seg selv at Kerry drar til Russland for å møte Putin. Hans oppgave vil være å prøve og finne ut om det er noe rom for russisk bevegelse for å komme fram til et kompromiss. Kerrys besøk kommer bare få dager etter at ledere fra hele den vestlige verden boykotett seiersparaden for seieren over Hitler-Tyskland 9. mai.

- Gjennom dialog er det mulig å finne retninger mot en viss normalisering, til nærmere koordinering av beslutninger, sa Putins pressetaltmann Dmitrij Peskov før møtene med Lavrov otg Putin startet. Møtet med Lavrov startet rundt klokka 12. 00 norsk tid.

Krigen koster dyrt Når det gjelder Ukraina så er det et amerikansk krav at de pro-russiske opprørerne trekker tilbake de tunge våpnene fra fronten, slik Minsk-2 avtalen fra februar forutsetter. Og selv om USA og EU snakker veldig høyt om annekteringen av Krim, og at den må oppheves, så vet alle at det er et spørsmål som ikke er på dagsordenen for Moskva.

Krigen i Ukraina koster Russland dyrt. Rapporten om krigen, som opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov jobbet med da han ble skutt og drept rett ved Kreml 27. februar i år, ble offentliggjort i dag. Den viser at Russland har brukt 53 milliarder rubler, 78 milliarder norske kroner, på krigen. 21 milliarder rubler er ifølge rapporten brukt til å holde de russiske styrkene i drift. 25 milliarder rubler er brukt til direkte støtte til de pro-russiske opprørerne. Og sju milliarder er brukt til vedlikehold av våpen og utstyr.

De vestlige sanksjonene, og de russiske mot-sanksjonene, biter også. President Putin har helt siden konflikten med Vesten startet bagatellisert konsekvensene av krigen for russisk økonomi. Men i april sa statsminister Dmitrij Medvedev at sanksjonene har skapt en helt annen virkelighet for russisk økonomi. Han antydet også en pris, ca. 200 milliarder kroner, og sa at prisen vil bli høyere i år, hvis ikke sanksjonene løftes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!