Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kerry drepte 20 i Vietnam

John Kerry tok opp jakten og drepte geriljasoldaten etter at elvebåten hans ble beskutt. Militærdokumenter forteller. Kritikerne mener han lurte seg unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er demokratenes valgkampapparat som har offentliggjort de til nå hemmelige militærdokumentene som viser at presidentkandidat John Kerry uoffisielt er kreditert med å ha tatt livet av 20 fiendtlige krigere, melder The smoking gun.

Kerry var i fem måneder stasjonert på en hurtiggående 15 meter lang båt, som opererte på elvene i Vietnam.

I militærdokumentene står det at Kerry var ved avdelingen i en kortere periode, men at han i den perioden viste at han hadde alle de egenskapene man ønsker at en offiser i kamp skal ha.

Han viste god dømmekraft og var med i planleggingen av flere operasjoner mot fienden i Mekong-deltaet.

'Han deltok i flere kamper hvor de ble angrepet av fienden, inkludert et bakholdsangrep under våpenhvilen i jula, hvor han effektivt slo tilbake fiendens ild og han er uoffisielt kreditert for 20 fiender drept i kamp', står det i det nå frigitte dokumentet.

Kerry fulgte etter fienden

28. februar 1969 kom Kerrys båt sammen med to andre amerikanske båter under kraftig beskytning fra fienden på elvebredden.

Kerry beordret båtene til å gå mot angriperne og sendte soldater i land etter fienden. Ifølge dokumentene sto det en fiendtlig soldat og holdt en ladd granatkaster bare tre meter fra Kerrys båt.

Kerry hoppet i land, fulgte etter den fiendtlige soldaten og drepte ham.

Hans menn jaktet opp og drepte alle de fiendtlige soldatene som hadde deltatt i angrepet, men da de returnerte ut på elva ble de angrepet fra den andre elvebredden. Kerry beordret igjen sine menn om å følge etter dem på land, og de slo tilbake angrepet.

Senere samme dag skal Kerry ha gitt ordre til å besvare ild som førte til at 10 vietcongsoldater ble drept og flere såret, uten egne tap.

John Kerry fikk æresbevisningen Silver Star for sine handlinger denne dagen, melder nyhetsbyrået AP.

To uker senere ble Kerrys rolle i en annen skuddveksling belønnet med 'Bronze Star' og hans tredje 'Purple Heart'

Skadd av miner

Den 13. mars 1969 hadde Kerry kommandoen over fem båter da to miner gikk av nesten samtidig ved Kerrys fartøy.

Splinter traff ham i baken og han blødde fra høyre arm, men han reddet likevel en mann fra båten som ble blåst over bord av eksplosjonene.

De ble beskutt av snikskyttere fra begge elvebredder da Kerry reddet kameraten.

Kerry beordret båten til å plukke opp mannskapene fra de andre ødelagte båtene.

Dokumentene forteller bare kort om skader fra granatsplinter i armen, uten å fortelle hvor alvorlige skadene var. Ifølge dokumenter som er gjort tilgjengelig av Kerrys stab, var reglene slik at alle som ble skadd minst tre ganger under kamper i Vietnam, sendt hjem uavhengig av graden av skaden.

Offentliggjøringen av militærdokumentene har ikke tilfredsstilt alle konservative krefter i USA.

Flere politiske kommentatorer stiller seg nå spørsmålet om hvorfor hans medisinske journaler fra krigen ikke er offentliggjort.

Kerry ble sendt hjem etter en krigsskade. De spør seg nå om han var så alvorlig såret at han måtte sendes hjem, melder nyhetsbyrået AP.

Alle dokumentene lagt ut

Kerry hadde en glimrende karriere i sine fire år i den amerikanske marinen. Han ble forfremmet tidlig, og da han forlot militæret i 1970 sa hans nærmeste sjef at hans avgang var et tap for marinen.

Da han kom hjem fra Vietnam, ble Kerry sentral i kampanjen for å stanse krigen.

John Kerry blir demokratenes kandidat ved presidentvalget i november. Flere meningsmålinger viser at George W. Bush og Kerry står forholdsvis likt hos velgerne.

På John Kerrys valgkampsider ligger alle de 130 sidene nå ute.

<B>ÆRET: John Kerry hadde en strålende karriere i den amerikanske marinen, og hadde alle de egenskaper en ønsker at en offiser i kamp skal ha, står det i dokumentene som ble frigitt i dag.
<B>FIKK BRONSESTJERNE: Dokumentet viser at John Kerry fikk Bronze Star for sin innsats i Vietnam.
PURPLE HEART: Dokumentet viser at presidentkandidaten også fikk Purple Heart. Kerry fikk det tre ganger.
FRA EN MILITÆRSEREMINO: Kerrys høye smale figur skimtes på dette bildet fra et ukjent sted på 60-tallet.
VIL SLÅ BUSH: John Kerry
VERVET SEG: Bildet og dokumenter fra da John Kerry gikk inn i den amerikanske marinen.
BILDET FRA VIETNAM: Her står John Kerry sammen med sitt mannskap på PCF-31-fartøyet på Mekongdeltaet i Vietnam i 1969.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!