STØRRE ENN STØRST Senetor John Kerry på demokratenes nominasjonsmøte i sommer. Nå kan han bli USAs neste utenriksminister. REUTERS/Jim Young
STØRRE ENN STØRST Senetor John Kerry på demokratenes nominasjonsmøte i sommer. Nå kan han bli USAs neste utenriksminister. REUTERS/Jim YoungVis mer

Kerry favoritt til å ta over etter Hillary

Han har vært senator i 27 år. Nå er John Kerry favoritt til å ta over som USAs utenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hillary Clinton har gjort det klart at hun trekker seg som utenriksminister etter Barack Obamas første presidentperiode. Det åpner veien for en nestor i det demokratiske partiet, John Kerry (69), senator fra Massachusetts.

FN-ambassadørens problem
Sammen med USAs FN-ambassadør og karriærediplomat Susan Rice, er han favoritt til jobben. Men Kerry er trolig en hetere kandidat fordi Rice har fått kritikk for måten hun håndterte terrorengrepet på det amerikanske konsulatet i Banghazi i september, der den amerikanske ambassadøret til Libya, og tre andre amerikanske diplomater, ble drept.

Rice sa at angrepet ikke hadde vært planlagt. Det viste seg seinere å være galt, etter at amerikansk etterretning undersøkte saken. Saken var et hett tema i presidentvalgkampen mellom Obama og Romney, og Romney brukte drapene i Benghazi til å framstille Obama som for veik overfor islamistisk ekstremisme.

Både Obama og utenriksminister Clinton kom imidlertid Rice til unnsetning, og sa at det hun sa var basert på den informasjonen man hadde da hun sa det.

Kerry og Obama
John Kerry er ingen ukjent mann for Barack Obama. Da Kerry skulle nomineres som demokratenes presidentkandidat i 2004, var det den dengang totalt ukjente Barack Obama som fikk æren av å holde landsmøtets åpningstale. Obama var da et ubeskrevet blad fra delstatssenatet i Illinois, som sloss for en plass i det amerikanske senatet. Obama tok salen med storm i 2004, og sikret seg plass i senatet samme år, mens Kerry tapte presidentvalget mot George W. Bush.

Det skader heller ikke Kerrys kandidatur at det er han som har vært Obamas sparring-partner foran TV-debattene i valgkampen. Det var Kerry som spilte Romney da Obama forberedte seg til konfrontasjonene med den republikanske utfordreren. De to har sett hverandre mye i det siste.

Kerry er også en meget erfaren utenrikspolitiker, og har i mange år ledet senatets utenrikskomite.

Det som trolig taler sterkest mot Kerrys kandidatur er at Obama trenger Kerry i Senatet, der demokratene bare har et knapt flertall. Kerry er den demokratiske senator med trolig størst autoritet i Senatet, og vurderingen kan være at han derfor er uunnværlig der han er.

Hvis Kerry skal erstattes må det arrangeres nyvalg i Massachusetts for å i velge hans etterfølger. Det kan i så fall bli republikaneren Scott Brown, noe som ytterligere vil redusere det demokratiske flertallet i Senatet.

Men Rice er trolig en vanskeligere kandidat. Hennes rolle i etterkant av terroren i Benghazi har gjort henne til en favoritt-skyteskive for republikanerne.