Kerry fester grepet

John Edwards vant primærvalget i Sør-Carolina, men det er John F. Kerry som er nattens store vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COLUMBIA, SOUTH CAROLINA (Dagbladet): John F. Kerry vant overbevisende i Arizona, North Dakota, New Mexico, Delaware og Missouri, i sistnevnte stat vant Kerry med 53 prosent. Seieren i Missouri er betydningsfull fordi staten har et høyt antall valgmenn til kongressen i Boston i juli som til slutt skal velge presidentkandidaten.

I Oklahoma ble løpet svært tett, med tre kandidater nesten likt i teten, Wesley Clark, John Edwards og John F. Kerry på nesten samme stemmetall.

John Edwards seier i South Carolina var ventet, men neppe at den skulle bli så overveldende. 45 prosent stemte på Edwards med Kerry 15 prosentpoeng etter. John Edwards har brukt mye tid, krefter og penger i sin fødestat og avgjørelsen her var vinn eller forsvinn for den unge senatoren.

Howard Dean som ledet på alle meningsmålinger inntil i januar, kom langt ned på alle resultatlister og det spørs om hans kampanje fortsetter etter dette.

Kerry og Edwards står sterkt i forhold til George W. Bush. En meningsmåling i går viste at Kerry ville ha vunnet med 53 prosent over Bush dersom presidentvalget hadde vært idag. Edwards er hakk i hæl med 49 prosent mot Bush 48.

Etter nattens valg er rundt 10 prosent av valgmennene som skal avgjøre kandidatspørsmålet valgt. Selv om retningen nå synes klar, er det formelt sett 90 prosent som gjenstår å se. Neste milepæl blir avstemningen i industristaten Michigan kommende lørdag. Dette er en av de folkerike «svingstatene» som kan velge i begge retninger til høsten. Howard Dean har brukt mye krefter i denne staten og vil trolig være hans siste prøvestein.

Den største prøven kommer 2.mars, den såkalte «supertirsdagen» når ti stater avgjør sine primærvalg. Blant dem er de folkerike California, New York, Georgia og Massaschusetts. Etter denne datoen vil trolig brikkene være lagt på plass, men de siste primærvalgene for presidentkandidaturet er så seint som begynnelsen av juni. Selve valget er 2.november i år, da avgjøres det om George W. Bush fortsatt skal ha adresse i Det hvite hus.

 • Da resultatene fra Arizona, Missouri og Delaware var klare, ble det også klart at Joe Lieberman trekker sitt kandidatur til å bli demokratenes presidentkandidat.

  Foreløpige valgresultater klokka 05.30

  Kerry

  Clark

  Dean

  Edwards

  Liberman

  Kucinich

  Sharpton

  Arizona

  43% 

  27% 

  14% 

  7% 

  6% 

  2% 

  1% 

  Delaware 

  50% 

  10% 

  10% 

  11% 

  11% 

  1% 

  6% 

  Missouri 

  50% 

  5% 

  8% 

  27% 

  4% 

  1% 

  2% 

  New Mexico

   

  36%

  23%

  21% 

  11% 

  3% 

  5% 

  Nord Daktota

  50% 

  24% 

  12% 

  10% 

  1%

  3%

  0% 

  Oklahoma 

  27%

  30% 

  4% 

  30%

  6%

  1%

  1%

  Sør Carolina

  30%

  7% 

  5%

  46% 

  2% 

  0%

  10%  

  Kilde www.cnn.com

<B>VINNEREN:</B> Det ble en overbevisende seier for John F. Keryy i nattens primærvalg i USA, han vant flertallet av de sju statene som arrangerte valg.