Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kerry-flause i innspurten

Republikanerne håper det kan hjelpe dem til å holde Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI (Dagbladet.no): Senator John Kerry har gitt republikanerne nytt håp foran kongressvalget om en uke med en ubetenksom uttalelse om utdannelse og krig.

På et valgmøte med studenter i California, sa Kerry, som var demokratenes presidentkandidat i 2004, at studentene må være smarte og jobbe hardt. Hvis ikke, havner de i Irak.

Slik formulerte Kerry seg:

- Hvis du gjør maksimalt ut av utdannelsen, studerer hardt, gjør leksene og anstrenger deg for å være smart, kan du gjøre det bra. Hvis ikke, havner du i Irak.

Bush svarte

Det tok et halvt døgn før republikanerne oppfattet at Kerry hadde servert dem en smash. President George Bush svarte senatoren slik:

- Antydningen om at våre kvinner og menn i militæret mangler utdannelse, er skammelig og fornærmende. De som tjener i vårt frivillige militærvesen er smarte så det holder. Senator Kerry skylder dem en unnskyldning.

Dermed var det duket for en ny runde i bataljen mellom kamphanene fra 2004. Kerry risikerte livet i Vietnam, mens Bush slapp farlig tjeneste i ungdommen og ble hjemme med Nasjonalgarden. Samtidig skoret Bush sterke poeng på utfordreren for to år siden og etterlot et inntrykk av at Kerry er bløt i krisesituasjoner.

TIL LITEN HJELP?: Demokratenes eks-presidentkandidat John Kerry kom med uttalelse som kunne tolkes som at han så ned på amerikanere som tjenestegjør i de militære styrkene i Irak. Foto: SCANPIX
TIL LITEN HJELP?: Demokratenes eks-presidentkandidat John Kerry kom med uttalelse som kunne tolkes som at han så ned på amerikanere som tjenestegjør i de militære styrkene i Irak. Foto: SCANPIX Vis mer

Fornærmelse

John McCain, som sees som en minst like stor krigshelt som Kerry og kanskje republikanernes mest imponerende toppolitiker, trakk også våpen mot senatoren fra Massachussetts.

- Det er en fornærmelse mot enhver soldat i strid å antyde at bare de minst utdannede amerikanere ville tjenestegjøre, sa McCain tirsdag.

Ordkrig

Men Kerry slår tilbake:

- Hvis noen tror en veteran ville kritisere de over 140.000 heltene som gjør tjeneste i Irak, og ikke presidenten som fikk oss dit, er de gale.

Ordkrigen skapte tydelig nervøsistet blant demokratiske partiaktivister i går. De frykter at Kerrys bemerkning kan gi republikanerne nytt mot i innspurten.

Som flere ganger før, er denne striden like mye en kamp om patriotisk kred, som om sak. Og trass i sin krigsinnsats i Vietnam, virker nok Kerry lite fast på de mest patriotiske amerikanere.

image: Kerry-flause i innspurten

Valgdagen er neste tirsdag. De fleste målinger tyder på at demokratene gjenerobrer Represantantenes hus, men mangler ørlite på også å ta Senatet fra republikanerne.