Kerry fosser videre - Bush gjør seg klar

John Kerry gliser selvsikkert med seier i tre nye delstater. Bush lader kanonene. Nå er det valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdagens nominsajonsrunder i delstatene Idaho, Utah og Hawaii ble en ny parademarsj for John F. Kerry (61). Han har banket sin argeste konkurrent John Edwards ned i støvlene i alle tre statene, og ser nå fram mot «supertirsdagen» den 2. mars.

Da er det nominasjonsvalg i hele ti delstater, deriblant California og New York. Dette er dagen som spanderer flest delegater.

Så langt har Massachusetts-senatoren vunnet valg og nominasjonsmøter i 19 av 21 delstater. Det gjør ham til demokratenes storfavoritt foran presidentvalget i november.

John Edwards kan ikke avskrives helt før «supertirsdagen», men han sliter i motbakke sammenliknet med glisende Kerry.

Banker løs på Bush

De siste ukene har de demokratiske kandidatene latt være å angripe hverandre særlig. De har i stedet dannet en felles front mot republikanere generelt, og Bush spesielt. Kerry, som for lengst er i gang med å sanke stemmer til supertirsdagen, hamrer løs på presidenten. Særlig når det kommer til utenrikspolitikk, internasjonalt samarbeid, miljøvern, og økonomiske spørsmål som utflagging av arbeidskraft.

Nå slår Bush tilbake. Mandag denne uka skrudde han opp tempoet på sin egen valgkampmaskin. Løpet mot Washington er i gang.

Presidentens valgkamstab hadde i utgangspunktet lagt strategier for å slå demokraten Howard Dean, men han viste seg å floppe allerede i de innledende rundene. Han vant ikke en eneste delstat, og etter en rabiat tordentale og flere nederlag kastet han inn håndkleet forrige onsdag.

Kerry får Bush-bank

Bush-leiren har for lengst justert kikkertsiktet. Nå står det stilt inn på Kerry.

Bush forsvarer sine fire år i førersetet med nebb og klør. Hovedtemaet er nasjonal sikkerhet, med tydelige referanser til 11. september 2001. Bush latterliggjør Kerry som en vinglete politiker uten mot og karakterstyrke, og hevder han prater tøv og at han ikke er til å stole på.

Videre advarte Bush mot skatteøkning, mer byråkrati, og dårlig nasjonal sikkerhet. Spesielt kritiserte han Kerry for å ha svekket USAs forsvar, ved å ha stemt mot sentrale militære spørsmål gjennom sine 19 år som senator.

- Våre handlinger og våre avgjørelser i dette tiåret vil få konsekvenser langt inn i neste århundre. Dersom USA viser svakhet og usikkerhet, vil verden drive mot tragedie. Det vil ikke skje mens jeg har vakt, sa Bush i mandagens tale. Her nevnte han ingen navn, men det er liten tvil om at den er skrevet med Kerry for øye.

John Kerry er opprørt over kritikken om at han ikke bryr seg nok om forsvaret.

PRIMÆRVALGET 2004:

 • Demokratene i hver enkelt delstat avgjør hvilken kandidat som skal representere partiet i presidentvalget i 2004.
 • Blant republikanerne er det ingen som utfordrer partifellen George W. Bush. Han går i ringen mot vinneren av demokratenes primærvalg.
 • Mandag 19. januar gikk det første primærvalget av stabelen i delstaten i Iowa. De siste delstatene stemmer 8. juni.

  TEMASIDER OM VALGET:

 • Dagbladet.no
 • BBC
 • CNN
 • New York Times
 • Washington Post

 • LES OGSÅ: Sex, løgn og råtne angrep
  Amerikansk valgkamp i et historisk perspektiv

Kerry framholder at han som senator stemte for historiens største forsvars- og etterrretningsbudsjett, og at han ikke vil la «republikanere som aldri har kjempet en eneste krig» dra forsvarsviljen hans i tvil.

Tredje kandidat

På søndag ble det kjent at forbruker- og miljøforkjemperen Ralph Nader stiller som uavhengig presidentkandidat i årets valg. Nader hevder han stiller opp fordi han så gjerne vil kvitte seg med Bush.

Med dette har Nader hisset på seg ledende demokrater, som frykter han vil splitte opposisjonen mot Bush og «stjele» stemmer fra deres kandidat.

Nader ble beskyldt for å gjøre nettopp dette da han stilte som presidentkandidat for fire år siden. Mange demokrater mener Naders kandidatur var en av årsakene til at Al Gore tapte knepent for Bush.

Og herfra ruller valgkampsirkuset videre.

(Kilder: New York Times, BBC, NTB, CNN, Seattle Post Intelligencer, Baltimore Sun)

UTFORDRER: John F. Kerry.
STILLER TIL GJENVALG:</B> George W. Bush.
HENGER FREMDELES MED: John Edwards.
MELDTE SEG PÅ: Ralph Nader stiller som uavhengig presidentkandidat.