Kerry i Kurdistan for å samle Iraks ledere

USAs utenriksminister, John Kerry, er i de kurdiske områdene i Nord-Irak for å redde Irak som stat.

KURDISK NØKKEL: Utenriksminister John Kerry fra USA hilser på presidenten i den sjølstyrte kurdiske landsdelen i Irak, Massoud Barzani. Kurderne, med de beste militære styrkene i landet, sitter med en nøkkel hvis Irak skal holdes sammen og reddes som stat. Foto: REUTERS / Scanpix / Brendan Smialowski
KURDISK NØKKEL: Utenriksminister John Kerry fra USA hilser på presidenten i den sjølstyrte kurdiske landsdelen i Irak, Massoud Barzani. Kurderne, med de beste militære styrkene i landet, sitter med en nøkkel hvis Irak skal holdes sammen og reddes som stat. Foto: REUTERS / Scanpix / Brendan Smialowski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA vil oppfordre de kurdiske lederne til å slutte seg til ei ny regjering i Bagdad. Utenriksminister John Kerry ankom området tirsdag for å møte lederne i de tre fylkene i Nord-Irak som utgjør den sjølstyrte landsdelen Kurdistan. Han skal blant annet møte Massoud Barzani, presidenten i irakisk Kurdistan.

Kurderne sitter med en viktig politisk og militær nøkkel i Irak. Deres landsdel er den eneste som er fredelig i Irak. Og de er de eneste med militær slagkraft til å stå imot de framrykkende ultra-islamistene i Dern Islamske Staten i Irak og levanten (ISIL). Men kurderne har et veldig anstrengt forhold til den sjia-ledede regjeringa i Bagdad. Hvis de skal hjelpe til, kommer de nok til å kreve en høy pris.

Kurderne står - som Irak - ved en milepæl.

Mandag hadde Kerry samtaler i Iraks hovedstad, Bagdad, med statsminister Nuri al-Maliki og andre ledere fra hele det politiske og religiøse spekteret. Utenriksministeren sa i etterkant av møtene at Maliki gjentatte ganger bekreftet sitt løfte om å danne en ny regjering innen 1. juli.

Kerry vil oppfordre lederne i Kurdistan til ikke å trekke seg fra politiske prosessen i Bagdad.

Senest søndag uttalte Kerry at USA ikke tar stilling til hvem som skal styre Irak, men at han har merket seg kurdernes, sunni-muslimenes og delvis også sjia-muslimers misnøye med Malikis lederskap.

USA ønsker at irakerne skal finne ledere som er innstilt på å være inkluderende og dele makta, ifølge Kerry.

Irakiske sikkerhetsstyrker er sterkt presset. Tirsdag formiddag manglet de kontroll over flere grenseposter. I tillegg har opprørere fra Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL) kontroll over det viktige oljeraffineriet i Baiji, skriver BBC.

(NTB-Reuters-AFP-Dagbladet)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer