Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kerry jublet over stemmekøer

-  Vanligvis får jeg en småkake når jeg stemmer, men denne gangen hadde de sluppet opp for kaker klokka sju om morgenen, sier Vietnam-veteranen K. C. Mitkevicius.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOSTON (Dagbladet): Over hele USA sto folk i kø - noen opptil fire timer - for å avgi stemme. Valgdeltakelsen lå seint i går kveld an til å komme opp mot 60 prosent. Så stor har den ikke vært siden presidentvalget i 1968.

Men klokka 03.30 i natt syntes det som om Kerrys tilhengere i Boston jublet for tidlig. Det var uklart om oppslutningen ville tjene Kerry etter hvert som valgdagsmålingene tikket inn.

Copley Square i Boston sentrum var i går forvandlet til en yrende arena av ballonger, plakater, tv-kameraer, oseaner av pressefolk og svære tribuner.

-  Fantastisk

Den sure vinden skremte ikke vekk noen, og de mange politifolkene hadde sin fulle hyre med å holde folkemengden utenfor sperringene. Kerry-supporterne overgår hverandre i å fortelle hvor mange som har stemt denne gangen. Køene har slynget seg utenfor stemmelokalene hele dagen.

-  Valgdeltakelsen er fantastisk, folk har fått nok av Bush, sier Erica Colodner fra New York.

Hun har reist til Boston for å være i «Kerry-land». Hun og venninnen Shannon Berrington fra Wisconsin har lenge følt at noe var på gang.

-  Jeg tror meningsmålingene er utdatert. De måler hva folk med villa og fast telefon mener. Mange unge mennesker har bare mobil og blir aldri spurt av noen måling som helst. Det kommer vi til å se nå, sier Shannon.

Hun har stemt per post til hjemstaten og forteller at alle studievennene hennes har gjort det samme.

-  Folk som aldri har brydd seg om å stemme før, har gjort det i år. Jeg har en veldig god følelse, sier Erica.

Hjemby

Boston er Kerrys hjemby og her avga han sin stemme på valgdagen. Kona Teresa Heinz stemte i Pennsylvania fordi hun er registrert der. Stemningen i byen er sitrende. For meg minner den litt om atmosfæren i Little Rock i Arkansas i 1992, da Bill Clinton vant over George Bush senior. Den litt fandenivoldske følelsen av å gi makta en på tygga, råder i sentrum av Boston denne dagen.

-  Tenk hvor herlig det blir om vi kan sende George Bush tilbake til Crawford, Texas, sier Phyllis Shapiro fra Boston.

Hun føler at stemningen er helt riktig, baseball-laget The Red Sox har vunnet og alle tegn peker i rett retning.

Vietnam-veteranen K. C. Mitkevicius tror raseri over Bush er en grunn til at folk har stått i kø foran valglokalene tross drivende regn og snø enkelte steder i USA. Han tror videoen fra Osama bin Laden som ble kjent i forrige uke har hjulpet John Kerry.

Forbannet

-  Ja visst, videoen viste jo fram at fyren er på frifot fortsatt. Hadde Bush virkelig vært en kraftkar mot terror, så hadde han fått bin Laden bak lås og slå før valget, sier Mitkevicius til Dagbladet.

Vi prater i parken, hvor han har tatt oppstilling sammen med flere Kerry-veteraner.

-  Tror du veteranangrepene på Kerry skadet ham?

-  Nei, tvert imot. Folk ble forbanna, sier Mitkevicius.

Både Kerry og Bush-kampanjen har brukt enorme ressurser på å mobilisere velgere og få dem til å stemme. Bush-leiren har brukt 125 millioner dollar (875 millioner kroner) på å mobilisere velgere - tre ganger mer enn de gjorde i valget i 2000. Kerry-kampanjen har spyttet ut 60 millioner dollar, dobbelt så mye som Al Gore gjorde i 2000. I tillegg har Kerry fått drahjelp av organisasjonen America Coming Together som har brukt mellom 100 og 125 millioner dollar og av ulike uavhengige grupper som har brukt 40 millioner dollar på å mobilisere ungdom.

I KERRY-LAND: Boston er John Kerrys hjemby og der avga han sin stemme på valgdagen. Her er han på vei til stemmelokalet sammen med kona Teresa Heinz og døtrene VAnessa (t.v.) og Alexandra.
UNGDOM: - Folk som aldri har giddet å stemme, har gjort det i år, sier Shannon Nerrington og Erica Colodner.
VETERAN: - Folk ble forbannet på veteranangrepene på Kerry, sier K. C. Mitkevicius.
FEST: Boston sentrum ble forvandlet til en festarena fylt av ballonger og Kerry-plakater fra tidlig på valgadagen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media