Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kerry kan vinne på frammøte

Velgere står i kø i FLorida for å stemme på forhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLORIDA (Dagbladet.no): Floridas stemmelokaler stengte i dag for ivrige velgere som ville sikre seg før selve presidentvalget tirsdag. Det har trolig aldri vært avgitt så mange forhåndsstemmer.

Endte i retten

Broward fylke som ligger nord for Miami var blant distriktene som produserte mest spetakkel i 2000. Da ble George W. Bush president med et flertall på nesten usynlige 537 stemmer i Florida, men først etter ekstratellinger og rettsrunder. Valget endte som kjent i Høyesterett. Det samme kan godt skje i år, og i flere delstater. Forutsatt at Bush og John Kerry ender nesten likt og det kan reises innvendinger mot stemmegivning eller opptelling i avgjørende stater.

Hold likevel ekstra øye med Florida. Flere tusen advokater står klar og flere av dem har allerede stevnet lokale myndigheter.

Tålmodig

Onde tunger sier valget kan bli avgjort av partiet som har 51 prosent av juristene. I så fall vinner vel demokratene, advokatpartiet framfor noe. Men USAs øverste domstol har fortsatt konservativt flertall, hvis striden ksulle komme så langt.

På hovedbiblioteket i Broward satt allerede et par hundre tålmodige i kø en time før valglokalet der åpnet søndag. De var advart gjennom daglige tv-reportasjer og hadde med seg både lesestoff, mat og drikke. Samt politisk overbevisning.

Slår spådommene til, får årets presidentvalg det høyeste frammøtet siden John F. Kennedy ble valgt i 1960. Og de fleste analytikere tror det vil gavne senatoren fra Massachusetts med de samme initialene.

Thriller

I øyeblikket er det utrolig jevnt. De fire siste målingene forteller om følgende oppslutning:

  • Bush 48, Kerry 48, Nader 1 (ABC/Washington Post)
  • Bush 46, Kerry 46, Nader 1 (Fox)
  • Bush 48, Kerry 48, Nader 1 (Reuters/Zogby)
  • Bush 49, Kerry 48 (Rasmussen)

    Nettstedet Real Clear Politics foretar sin egen sammenfatning av nasjonale målinger og oppsummerer stillingen til 48.4 prosent for presidenten, 46.1 for senatoren og fattige 0.6 for uavhengige Ralph Nader. Det siste peker i retning av at han ikke tar så mange stemmer fra demokratene som for fire år siden, da miljøveteranen fikk skylden for Al Gores nederlag.

THRILLER:I øyeblikket er det utrolig jevnt mellom George Bush og John Kerry.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media