Kerry knuser motstanden

John Kerry vant demokratenes primærvalg i Virginia og Tennessee. Wesley Clark trekker seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feltet skrumper dermed inn, og få har tro på at noen lenger kan gjøre noe med Kerrys ledelse.

Nå begynner senatoren fra Massachusetts for alvor å forberede seg til høstens duell med president George W. Bush, og vil bruke den kommende uken til å fremheve sitt politiske budskap.

Seirene i natt Kerrys første i Sørstatene, der John Edwards og Wesley Clark var på hjemmebane.

At liberaleren fra nord vant en så overbevisende seier i det konservative sør, ga flere tro på at han kan utfordre Bush også i de statene der Republikanerne vanligvis står sterkest.

Wesley Clark holdt en energisk takketale i Tennessee i natt, og overlot til en talsmann å fortelle at han hadde bestemt seg for å kaste inn håndkleet. Den formelle kunngjøringen er det ventet at Clark kommer med i hjembyen Little Rock i Arkansas i ettermiddag.

Overbevisende

Kerry vant en knusende seier i Virginia, med 52 prosent av stemmene, mens Edwards på andre og Clark på tredje fikk henholdsvis 27 og 9 prosent.

I Tennessee var avstanden ned til Edwards på andre mindre, og kampen om andreplassen jevnere mellom Edwards og Clark.

Kerry kan derfor muligens være glad for at begge to deltok i Tennessee. Hadde en av dem trukket seg før denne runden, kunne den gjenværende kanskje frarøvet Kerry hans 12. seier. Om det hadde spilt noen rolle i det lange løp, er en annen sak. Av 14 stater har Kerry bare tapt to.

- Dette viser at demokratene står samlet i ønsket om å slå Bush. Det betyr ikke noe hvor i landet du kommer fra, det som betyr noe er hva du ønsker å kjempe for, sa et medlem av Kerrys stab i natt.

- Amerikanerne stemmer for forandring, i nord, øst, vest og nå i sør, sa Kerry til entusiastiske tilhengere i Fairfax i Virginia.

Endret tone

John Kerry hadde før tirsdagens valg vunnet 431 partidelegater, mens Howard Dean hadde vunnet 182 og John Edwards 117.

Kerry trenger til sammen 2159 delegater for å bli nominert til partiets presidentkandidat på landsmøtet i Boston til sommeren.

Edwards bedyrer fortsatt at hans mål er Det hvite hus og at han ikke engang vurderer andre muligheter, men tonen var litt mindre overbevisende i natt.

Innerst inne sikter Edwards trolig mot en plass som Kerrys visepresidentkandidat til høsten, et scenario som virker forlokkende på mange av partiets medlemmer.

Gir seg ikke

Howard Dean drev knapt valgkamp i Tennessee og Virginia og har de siste dagene konsentrert seg om Wisconsin der primærvalg skal holdes om en uke.

Dean hadde opprinnelig satset alle kort på en seier her, og lovet å trekke seg om han ikke innfrir. Men mandag gikk han tilbake på dette løftet, og sier nå at han vil fortsette uansett resultat i Wisconsin for å gi velgerne et reelt valg.

Dean snakker imidlertid nå som en slagen mann og har tydeligvis ingen ambisjoner om å oppnå noe annet enn å utgjøre et alternativ til Kerry på stemmeseddelen.

Pengene rår

For faktum er at mellom 15 og 20 delstater i praksis kan ha valgt demokratenes presidentkandidat på vegne av alle de 50 delstatene.

Når det tirsdag 2. mars kommer til valg i noen av landets største stater, de to største California og New York inkludert, kan det kun være én reell kandidat igjen: John Kerry.

Slik fungerer det amerikanske primærvalgsystemet og derfor kjemper statene om å få holde valg så tidlig som mulig på året.

Det demokratiske partiet er ikke engang interessert i å holde mulighetene åpne for sine medlemmer. Partileder Terry McAuliffe har alt sagt offentlig at det nå er på tide å samles om én kandidat, slik at partiet kan konsentrere seg om valgkampen mot Bush.

For å drive valgkamp er dyrt, og en langvarig rivalisering partimedlemmene imellom, går ut over pengekassa og evnen til å drive en effektiv kampanje til høsten.

(NTB-Ane Haavardsdatter Lunde)

SUVEREN: John Kerry og kona Teresa møter tilhengerne i Virginia, der Kerry fikk 52 prosent av stemmene i demokratenes primærvalg.
TAKK FOR MEG: Wesley Clark takket for støtten i Memphis, Tennessee. Senere ble det kjent at han trekker seg fra kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.