Kerry lover smartere terrorkamp

Kerry og Bush kjemper om troverdigheten i krigen mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorberedskapen ble nylig skjerpet i Washington og New York, og USAs nasjonale sikkerhet har blitt et hett tema i valgkampen mellom Kerry og den republikanske presidenten George W. Bush.

Kampen mot terror var et sentralt tema for begge de to da de drev valgkamp på hver sin arena torsdag.

- Mer effektiv kamp

- Jeg lover dere i Missouri at jeg kan kjempe en mer effektiv, smartere og bedre krig mot terror, en krig som virkelig gjør Amerika tryggere, sa Kerry til flere tusen mennesker under et valgarrangement i delstaten Missouri.

Demokratenes kandidat tar blant annet til orde for å be om mer støtte fra USAs allierte og bedre behandlingen av dem som tjenestegjør i militæret.

- Det å arbeide sammen med andre nasjoner er ikke et tegn på svakhet. Det er et tegn på styrke, og vi skal skaffe til veie denne styrken, sa Kerry.

- Vårt våpen i denne krigen mot terror er ikke begrenset til vår militære overlegenhet. Også våre ideer, idealer, prinsipper og verdier er våpen, sa mannen som for en uke siden formelt ble utpekt til demokratenes presidentkandidat.

- Ser resultater

President George W. Bush mener på sin side at arrestasjonene som førte til at terrorberedskapen ble skjerpet i USA nylig, viser at terrorkampen gir resultater. Det var arrestasjonen av flere antatte al-Qaida-medlemmer i Pakistan som førte til at beredskapen ble hevet. Nylig ble også tolv terrormistenkte arrestert i England.

- Vi slår til mot terroristene der de treffer hverandre og planlegger, før de kan slå til mot oss her. Ved å forbli på offensiven har vi fått tak i opplysninger som har vært avgjørende for å bedre sikkerheten her hjemme, sa Bush til flere tusen jublende tilhengere på et valgarrangement i Michigan.

- Jeg kommer aldri til å slutte å forsvare Amerika, uansett hva det måtte koste. I de neste fire årene vil jeg fortsette å bygge allianser og arbeide sammen med våre venner i den hensikt å skape trygghet og fred, sa Bush.

- Men jeg vil aldri overlate beslutninger om Amerikas nasjonale sikkerhet til ledere fra andre land, fastholdt den amerikanske presidenten.

Viktige delstater

Delstaten Michigan, hvor Bush holdt sin tale torsdag, er en av de usikre statene, hvor det er uklart om republikanerne eller demokratene vil gå av med seieren.

Bush har også forsøkt å overbevise velgerne i en annen viktig stat, nemlig Ohio, om at fire nye år med republikansk styre vil få fart på økonomien. Ingen republikaner har noensinne vunnet presidentvalget uten å vinne nettopp Ohio, men den siste tiden har arbeidsledigheten steget markant i denne delstaten.

Presidentvalget i USA arrangeres 2. november, og foreløpig ligger Bush og Kerry nokså likt på de fleste meningsmålingene.

(NTB)

SMART OG FOLKELIG: John Kerry lover en smartere kamp mot terror, men tillot seg gitarspilling og cowboyhatt på gårsdagens valgkampmøte i Missouri.