-  Kerry må ned på grasrota

Donna Brazile ledet valgkampen til Al Gore, og var bitter og rasende i lang tid etter tapet for George W. Bush. Nå er hun igjen på banen med klare råd til John Kerry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): -  Det holder ikke å hate Bush, det bringer ikke demokratene inn i Det hvite hus, sier hun til Dagbladet.

For den svarte kvinnen har politikk vært lufta hun puster i - i over 20 år.

Nå har hun skrevet bok om dette, «Cooking with Grease, Stirring the Pots in American Politics» er nettopp kommet ut. Boka gir henne en passende anledning til å gi sine synspunkter på valgkampen.

Dem gir hun også fra seg som kommentator på CNN, som en av lederskikkelsene i Det demokratiske partiet og som politisk konsulent i Washington D.C.

Flott Kerry

Dagbladet treffer Brazile på et bokarrangement. Publikum er mest eldre demokrater. Mange av dem husker henne som sjef for Gores valgkamp i 2000, nå er de frustrerte over at Kerry-kampanjen ikke får vind i seilene.

-  John Kerry er flott, og jeg vil gjøre mitt til at han blir valgt, men vi må få fram hva vi mener. Stå fram med abortsaken, minoritetstiltak og helseforsikring, sier hun.

-  Kerry-kampanjen har hittil ofret altfor lite oppmerksomhet på kvinner og minoriteter. Den må dessuten ned på grasrota, republikanerne er veldig flinke til å treffe mennesker. De krabber inn i postkassene til folk, gjennom friluftsmagasiner, sportsblader og religiøse tidsskrifter. Slik snakker de rett til hjertet på folk. Der har vi saklige demokrater mye å lære.

-  Hva foreslår du?

-  Kerry-kampanjen burde sende en hær av fotsoldater ut i nabolagene med sannsynlige demokratvelgere som spansktalende, kvinner, enslige mødre og lavlønnsarbeidere. Bush vant med 537 stemmer i Florida, samtidig er det millioner av potensielle demokratvelgere som er uregistrerte og venter på oppmerksomhet.

Bare mat

Braziles mål var å bli den første svarte kvinnen som ledet en presidentvalgkamp. Målet nådde hun, men hun fikk ikke kandidaten inn i Det hvite hus. Nå sier hun at målet har endret seg, hun vil ikke gi seg før en svart kvinne er president i USA.

-  Det demokratiske partiet ser ut til å stå samlet bak Kerry. Er det mest et uttrykk for ønsket om å bli kvitt Bush?

-  Vi kan kanskje få 38 prosent på å hate Bush, men ikke 51. Kerrys suksess avhenger at han får folk med seg i å erobre Amerika tilbake. Det er et slagord, men det dreier seg om å gjenerobre den amerikanske drømmen framfor privilegier for noen få. John Kerry må ha noe mer enn bare tilhengere som sier ja og ja, sier Brazile. En av tilhørerne ville vite om hun vil trekker seg den dagen Condoleezza Rice blir president.

-  Neste spørsmål, sier Brazile.

FÅR RÅD: Demokratenes presidentkandidat John Kerry.
RÅDGIVER: Donna Brazile kjenner amerikansk valgkamp fra innsida. Hun mener John Kerry må bli bedre til å nå ut til folket med sitt budskap. Her signerer hun sin nye bok i en bokhandel på Manhattan i New York i går.