ADVARER KOREA I NORD: Sammen med allierte Sør.Kore og Japan, retter utenriksminister John Kerry og USA, en kraftig advarsel til Nord-Korea og deres angvelige atomplaner. Foto: AP / Winslow Townson / NTB scanpix
ADVARER KOREA I NORD: Sammen med allierte Sør.Kore og Japan, retter utenriksminister John Kerry og USA, en kraftig advarsel til Nord-Korea og deres angvelige atomplaner. Foto: AP / Winslow Townson / NTB scanpixVis mer

Kerry med kraftig atom- advarsel til Nord-Korea

Etter bare et par dager i utenriksministerjobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig avgåtte utenriksminister i USA, Hillary Clinton, var svært populær både i USA og internasjonalt.

Det er ventet at den ferske utenriksministeren John Kerry ikke vil oppnå like stor stjerne som forgjengeren, men det er mulig gårsdagens advarsel vil varme amerikanere og andre venner. I Nord-Korea blir det neppe like godt mottatt.

Sammen med Sør-Korea og Japan advarte Kerry og USA Nord-Korea og deres «provoserende» handlinger før deres mulige nye atombombe-test. Sammen advarte landene at Nord-Korea vil møte betydelige konsekvenser fra det internasjonale samfunnet dersom de fortsetter sin provoserende oppførsel, melder CNN.

Tidligere i går ble det annonsert i Nord-Korea at dere rimelig ferske leder, Kim Jung Un, hadde «en viktig avgjørelse» som skulle styrke landet.

Nord-Korea har testet atomvåpen tidligere i 2006 og 2009. I fjor utnevnte de seg selv som en «atomstat» og landet skal være i forberedelsene til en ny test.

Ifølge sørkoreanske tjenestemenn, som følger med fra andre siden av den demilitariserte sonen, mener å kunne dokumentere at Nord-Korea gjemmer kjernekraftverk til testing i tunnel ved å dekke over inngangen med et deksel.

De skal angivelig skjule en inngang til et underjordisk atomkraft-område i Nord-Korea, ved Punnggye-ri i Nord-Hamgyongprovinsen.

Tjenestemennene mener de har sett bilder som kan avsløre dette, meldte Sky News i forrige uke.

KJERNEKRAFTVERK: Dette satelittbildet viser Nord-Koreas testområde, Punggye-ri. Nord-Koreanere anklages for å forsegle en tunnel som gjemmer kjernekraft som skal detoneres. Foto: AP / GeoEye Satellite Image / NTB scanpix
KJERNEKRAFTVERK: Dette satelittbildet viser Nord-Koreas testområde, Punggye-ri. Nord-Koreanere anklages for å forsegle en tunnel som gjemmer kjernekraft som skal detoneres. Foto: AP / GeoEye Satellite Image / NTB scanpix Vis mer