Kerry mer pop

Tilliten til John Kerry vokser. Han tar innpå George W. Bush på flere sentrale områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den demokratiske presidentkandidaten tar innpå motstander Bush på områder som økonomi og sikkerhetspolitikk, viser en fersk meningsmåling.

Målingen fra forskningssenteret Pew Research Center tyder fortsatt på dødt løp mellom de to kandidatene foran presidentvalget 2. november. Analytikere påpeker likevel at betydelig flere enn før nå sier de stoler på Kerry på sentrale politiske områder.

Amerikanerne foretrekker fortsatt personen Bush foran personen Kerry. De synes den sittende presidenten viser solid lederskap, dømmekraft og oppriktighet - men de er mindre imponert når de skal ta stilling til hans politiske innsats.

Ledighet

Analytikerne tror forrige ukes ledighetstall, som viste skuffende svak vekst i sysselsettingen i USA, kan være en av årsakene til dette. Av deltakerne i Pew-målingen mener 66 prosent at den amerikanske økonomien er i «middels» eller «dårlig» forfatning.

Dette er bakgrunnen for at 52 prosent av de spurte tror Kerry er best egnet til å styre økonomien, mot 37 poeng for Bush. Den demokratiske kandidaten fortsetter dermed å øke sin ledelse på dette området.

Forspranget på området økonomisk politikk var på 5 prosent i mars, 10 prosent i mai, og er altså nå vokst til 15 prosent. Men enda verre for den selverklærte «krigspresidenten» Bush er det kanskje at Kerry også gjør det bedre på det sikkerhetspolitiske området.

Irak

I Pew-målingen sier 46 prosent at Kerry er best egnet til å lede krigen i Irak, mot 44 prosent for Bush. Og mens Bush i mai i år ledet med 19 prosentpoeng over Kerry som best egnet til å lede USA i krigen mot terror, er denne ledelsen nå halvert.

- John Kerry beholder sin innenrikspolitiske ledelse og har gjort betydelige framskritt på områdene utenriks- og sikkerhetspolitikk. Men Bush framstår fortsatt som den beste lederen, og Kerry sliter med inntrykket av at han ombestemmer seg litt for ofte, mener Pews fagfolk.

Målingen blant 1.512 voksne amerikanere viser at John Kerry nå har en oppslutning på 47 prosent, mot 45 for George W. Bush og 2 prosent for den uavhengige «jokeren» Ralph Nader. På dette grunnlaget er utfallet av valget 2. november nærmest umulig å spå. (

(.NTB)

ØKT TILLIT: John Kerry hamrer løs på sitt økonomiske budskap på et valgkampmøte i California. En fersk meningsmåling viser at stadig flere amerikanere tror Kerry er bedre egnet til å håndtere økonomien enn George W. Bush. Verre for presidenten er det kanskje at velgerne tydeligvis også er på gli bort fra ham og over mot Kerry i utenriks- og sikkerhetspolitikken.