Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kerry mot Bush: 3-0

Det er demokratenes begeistrede vurdering etter tre debatter med president Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

George W. Bush og John Kerry møttes til sin siste konfrontasjon i valgkampen i natt. Nå gjenstår 19 dagers intens valgkamp til avgjørelsen 2. november.

Oppgjøret på Arizona State University i Tempe ga velgerne flere tall enn de fleste av oss kan fordøye, men også noen øyeblikk av personlige vitnesbyrd og humor.

Godt gift

For første gang i valgkampen følte Kerry seg trygg nok til å fleipe med pengebingen han fikk på kjøpet gjennom ekteskapet med dollarmilliardær Teresa Heinz.

-Vi giftet oss godt alle tre, sa senatoren med henvisning til seg selv, presidenten og debattleder Bob Schieffer fra tv-stasjonen CBS.

-Jeg kanskje aller best, la han smilende til.

Det avvæpnende øyeblikket var typisk for en offensiv utfordrer. Men Bush hadde øyeblikket før hentet stemmer på sin hyllest av kona Laura og svaret på hvordan man skal leve med en sterk kvinne:

- Hold ryggen rak og ikke skjær grimaser.

image: Kerry mot Bush: 3-0

Troens bevis

Kandidatenes vitnesbyrd om sin gudstro var også egnet til å vinne velgerhjerter. Kerry kom greit fra anklagen om at han er i utakt med sin katolske kirke og skrøt av sin oppvekst som korgutt, mens Bush fortalte at han kan føle hvordan millioner amerikanere ber for ham.

Presidentens optimistiske religiøsitet har kanskje størst effekt i akkurat den tvekampen.

Store deler av debatten handlet om økonomi og velferd.

Kerry appellerer til bekymringen mange amerikanere alltid føler for framtida, boliglånet og helseutgifter.

Soprano

Han hamret løs på Bush og gjentok at han er første president som taper arbeidsplasser. Samtidig innrømmet Kerry at det ikke er mulig å stoppe globalisering og industriflfukt.

De to presidentkandidatene er sterkt uenige om minstelønn og privatisering av velferd. Bushs stadige terping på at senatoren har stemt for 98 skatteøkninger, går hjem hos mange. Selv om tallet er overdrevet.

- Det er litt som å høre Tony Soprano snakke om lov og orden. Slik karakteriserte Kerry presidentens snakk om finansdisiplin.

Bushs tilhengere sa etter debatten at Kerry ikke har en plan, men bare en uendelig liste med klager.

CNNs første meningsmåling forteller at 52 prosent synes Kerry gjorde det best. 39 prosent mente det var Bush.

Spennende

Derfor jubler demokratene. Kerry har nok vunnet de tre debattene, selv om bare den første seieren var soleklar.

Men ennå gjenstår det å se om gevinsten kan inkasseres 2. november. Bush overkjørte Al Gore under tv-debattene i 2000, uten å få flertall av stemmene.

Se også:

Utskrift av hele debatten(CNN)

Bløffer de? (CNN)

IKKE SÅ VELLYKKET: CNNs første meningsmåling forteller at 39 prosent mente det var Bush gjorde det best, mens 52 prosent mente det var Kerry.
VANT DEBATTEN: Kerry har trolig vunnet de tre debattene, selv om bare den første seieren var soleklar. Men ennå gjenstår det å se om gevinsten kan inkasseres 2. november.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media