Kerry mot presidenten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Senator John Kerry vant i ni av de ti delstatene som avholdt primærvalg på «super-tirsdagen». Dermed sikret han seg nominasjonen som det demokratiske partiets utfordrer til president George Bush ved valget 2. november. Demokratenes strategi med å utpeke sin kandidat i løpet av en kort, sammenpresset primærvalgperiode etter en positiv valgkamp, har vist seg vellykket. Senator Kerry er en uskadet vinner. Men det er først nå den egentlige valgkampen begynner, og den skal vare i åtte, lange måneder.
  • President George W. Bush har vist seg å være sårbar også på sin sterkeste flanke, som siden terrorangrepene den 11. september 2001 har vært kampen mot terrorismen. Presidentens troverdighet er svekket etter at det er avslørt at han ikke snakket sant om masseødeleggelsesvåpen i Irak. Verken utviklingen i Afghanistan eller i Irak har overbevist flertallet i USA om at presidentens aggressive bruk av USAs militære styrker gir amerikanere flest større trygghet. Presidentens økonomiske politikk har ikke resultert i nye arbeidsplasser. Det er usikkert om USAs beskjedne sosiale ordninger for den eldre del av befolkningen kan opprettholdes på sitt nåværende nivå i framtida.
  • Men dette er situasjonen akkurat nå. Nå er presidentens motstander klar, og Bush kan dra i gang sin formidable valgmaskin som fram til landsmøtet i september måned har over en milliard norske kroner å drive valgkamp for. John Kerry skal få føle at valgkampen til nå har vært en landtur i solskinn sammenliknet med det som venter. Kerry sier at han er en kriger som er klar til kamp, og leverte en direkte utfordring til presidenten da han takket velgerne natt til i går: «Kom igjen!» sa Kerry.
  • De mest anerkjente valgekspertene sier og skriver at valget i november kommer til å bli jevnt. John Kerry har vist at han har appell i alle de sentrale velgerkategoriene, men det er før han er blitt herset med av presidentens valgmaskin. John Kerry er en lovende kandidat, men fremdeles er det mest sannsynlig at president George W. Bush sikrer seg gjenvalg og unngår den bitre skjebnen som rammet faren ved valget i 1992 da Bush den eldre ble slått av Bill Clinton.