Kerry nærmere nominasjon

John Kerry er etter nattens primærvalg i fire sørstater enda nærmere å bli demokratenes presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHICAGO (Dagbladet.no): Senator John Kerry blir hyllet av partiaktivistene alle steder han viser seg. I går kveld var det i Union station i Chicago, en overveiende demokratisk by i delstaten Illinois, der Gore slo Bush klart for fire år siden.

Kerry vant tirsdagens primærvalg i Florida, Mississippi, Texas and Louisiana. Når Illinois holder sitt primærvalg neste tirsdag, har han de 2162 delegatene som trengs for å bli utpekt til presidentkandidat på landsmøtet i Boston i juli.

Slagordene hagler når menigheten samles. Alle er tilsynelatende like ovebevist om at Kerry ikke bare er den eneste som kan slå Bush 2. november, men at han også kommer til å lykkes.

«Hjemmelagde »

plakater med slagord som

«Brains are back»

blir utdelt før Kerry inntar podiet. Ropet

«JFK – all the way!»

KANDIDAT: John Kerry er ikke verdens mest folkelige fyr, men han stormer frem i nominasjonsprosessen. Det meste tyder på at han blir demokratenes presidentkandidat. Dagbladet.no var på Union Stadion i Chicago i natt. FOTO: SCANPIX
KANDIDAT: John Kerry er ikke verdens mest folkelige fyr, men han stormer frem i nominasjonsprosessen. Det meste tyder på at han blir demokratenes presidentkandidat. Dagbladet.no var på Union Stadion i Chicago i natt. FOTO: SCANPIX Vis mer

gjaller i den gamle stasjonsbygningen. Minnet om John F. Kennedy påkalles for å understreke at en overklassepolitiker fra Massachusetts kan vinne presidentvalg i et land der sørstatene er tyngdepunkt.

Kerry taler feilfritt. Den høyreiste og slanke politikeren har kona Teresa ved sin side. Han nøler ikke et sekund og er klart mer talefør enn presidenten. Men kan han vinne hjertene? Kerrys fakter er kanskje litt for innstuderte. Han vandrer på tvers av podiet med pekefingeren i været og ser ut som om han taler til sine kolleger i Kongressen. Retorikken er veldig tradisjonelt politisk. Der Bush innimellom har klart å framstå som en kar det ville være hyggelig å ta en øl med, har Kerry stor avstand til velgerne.

Det hjelper trolig ikke at han forleden sa han gjerne ville bli

«USAs andre svarte president»

, med Clinton som den første. Uvørne Clinton hadde troverdigheten og karismaen Kerry mangler, da blir slik selvpåtatt folkelighet lett pinlig.